Frittata på gula rotfrukter, sotad kålrot, polentapuckar på gula ärter, majsgryn och Sveciaost, smörbakad endiv, sötpotatiscrème, linsragu med vita bönor och gula tomater

Fazer Culinary Team har precis tävlat i Culinary Olympics där de tog guld i sin deltävling, och totalt hamnade på 4:e plats. Här delar de med sig av receptet på deras Frittata på gula rotfrukter

4 portioner

2 morötter, 175 g

¼ liten kålrot, 50 g

2 små gulbetor

1 schalottenlök

Äggstanning:

1 stort ägg

½ dl vispgrädde

1 tsk rivet citronskal

½ tsk gurkmeja

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

2 msk riven prästost

Skala och hyvla rotfrukterna och lök tunt på mandolin, ca 1mm tjocka skivor. Koka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Häll av vattnet och ånga av.

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ihop ägg, rivet citronskal, vispgrädde, gurkmeja, salt och vitpeppar. Varva rotfrukter, äggstanning och riven ost i en ugnssäker form, ca 12×12 cm.Baka i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt svalna något och skär upp i bitar.

Buljong till frittatan

4 portioner

¼ rotselleri

1 medelstor gul lök

1 morot

½ fänkål

50 g färska champinjoner

½ purjolök

1 palsternacka

1 kvist timjan

1 lagerblad

2 tsk rapsolja

5 vitpepparkorn

6 dl vatten

Skala och dela alla rotfrukter och grönsaker. Fräs dem i en gryta med olja. Tillsätt kryddor och vatten. Koka ihop till 2 dl. Sila och servera till frittatan.

Bönragu

4 portioner

1 dl kokta cannellinibönor

1 dl kokta röda linser

¼ silverlök

½ vitlöksklyfta

1 tsk hackad gul chilipeppar

1 champinjon

2 msk tärnad färsk fänkål

1 msk tärnad morot

1 tsk riven ingefära

2 bitar färsk gurkmeja, 15 g

2 msk vitt vin

2 tsk grönsaksfond

1 dl vatten

2 krm dillfrö + fänkålsfrö

1 krm salt

Garnera med:

2 gula cocktailtomater

2 msk hackad silverlök

1 msk skivad gräslök

Fräs grönsakerna i en kastrull med olja. Tillsätt vitt vin, grönsaksfond, vatten, dillfrö, fänkålsfrön och salt. Koka i 15 minuter. Mixa slätt med stavmixer.

Tillsätt avrunna cannellinibönor och linser. Dela tomaterna och tillsätt vid serveringen. Strö silverlök och gräslök över bönragun.

Endive till frittatan

4 portioner

1 endive

2 msk smör

¼ silverlök

1 tsk malen gurkmeja

2 tsk riven färsk ingefära

1 krm grön tabasco

½ tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Dela endiven i 4 delar längs med och lägg i en ugnssäker form. 

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt skalad skivad silverlök, gurkmeja, ingefära, tabasco och salt i en kastrull, cirka 3 minuter. Mixa slätt. Massera in smörblandningen på endiveklyftorna och baka i ugnen, 10–12 minuter.

Polentapuckar

4 portioner

2 msk gula ärter, split peas

2 msk polenta, majsgryn

1 dl vatten

2 tsk grönsaksfond

2 krm grön tabasco

2 msk vitt vin

1 krm salt

½ dl riven Sveciaost

2 msk färskost, Philadelphia

Panering:

½ dl vetemjöl

1 vispat ägg

½ dl panko

2 msk riven Sveciaost

Till fritering:

rapsolja eller friteringsolja

Koka split peas enligt anvisningar på förpackningen. Kyl ner.

Koka polentan med vatten, grönsaksfond, tabasco och vitt vin. Tillsätt salt, Sveciaost och färskost och split peas i smeten. Kyl ner.

Rulla 4 bollar av smeten som formas till puckar. Dubbelpanera i först vetemjöl, sedan ägg och sist i panko blandat med Sveciaost. Lägg upp på smörpapper.

Hetta upp 1 cm olja i en stekpanna och stek puckarna gyllenbruna på båda sidor, totalt ca 5 minuter. Låt puckarna rinna av på hushållspapper.

Syltad kålrot

4 portioner

1 liten kålrot

Lag:

2 msk pressad citronsaft

¾ dl strösocker

1 dl vatten

1 krm gurkmeja

Skala och skiva kålroten i 3 mm tjocka skivor. Koka upp citronsaft, socker, vatten och gurkmeja till lagen. Koka kålrotsskivorna i lagen tills den är mjuka. Kyl ner i vattenbad.  Sota skivorna på båda sidor i en torr het stekpanna. 

Sötpotatiscrème

4 portioner

1 liten sötpotatis

½ schalottenlök

½ vitlöksklyfta

1 tsk pressad citronsaft

2 tsk rapsolja

2 tsk smör

riven ingefära

salt

Skala, dela och koka sötpotatis, lök och vitlök med vatten så det täcker i en kastrull tills de är mjuka. Häll av vattnet.

Mixa till en slät kräm med citron, rapsolja och smör. Smaka av med riven ingefära och salt. Spritsa eller klicka på tallrikar vid serveringen.

Sallad till frittatan

4 portioner

15 g enokisvamp

ärtskott

smörgåskrasse

gul friséesallat

½ gul morot

½ vit morot

Plocka svampen och ärtskott. Riv friséesallat, skala och hyvla morötterna. Klipp krassen och blanda allt till en sallad.