Recept: Grillad Squash med getost

Grillad Squash med getost, oliver, pekannötter och lönnsirap med grillat surdegsbröd! 
Squash delicata, eller vintersquash, är gräddvita 15-20 cm långa frukter med gröna ränder. Smaken är söt och god och skalet är tunt, så frukterna behöver inte skalas före tillagning. På bilderna har vi använt chèvre av typ lokalproducerad Amaltheia Cheese. 

4 Portioner
200 g getost
1 schalottenlök
1 squash delicata
2 tsk olivolja
4 hela blad från salladskål eller svartkål
4 skivor surdegsbröd
1 vitlöksklyfta
flingsalt och malen svartpeppar
100 g stora gröna oliver
50 g pekannötter
4 msk lönnsirap

1. Dela osten i fyra delar. Skala och skiva löken. 
2. Skär squashen i 1/2 cm tjocka skivor. Pensla
squashskivorna med olivolja. Droppa även lite olja 
på kålbladen. Krossa vitlöken och gnid in brödskivorna 
med vitlök och pensla med olivolja. 
3. Grillas squashskivorna några minuter på varje sida. Strö över
flingsalt och svartpeppar. Grilla kålbladen hastigt och grilla bröden. 
4. Servering: Lägg upp squash, kål, ost och oliver på serveringsassietter.
Lägg några skivor lök på osten. Strö över pekannötter och ringla på
lönnsirap. Servera med det grillade surdegsbrödet. 

Hitta mer recept och läs mer om matstylisten och kocken Elisabeth Johanssons
resa genom Yellowstone, Usa i aktuella numret av Gourmet.
Gourmet nr 2-2025 tema Usa & Asien!