Pontus Frithiof

Pontus Frithiof har arbetat som kock sedan han var 16 år både i Sverige och utomlands. Idag är han krögare och entreprenör och har ett flertal restauranger både i Stockholm, Göteborg och på Gotland. Han har även kammat hem lite olika priser såsom Årets Krögare, Årets Affärskrog och Gastronomiska Akademins guldmedalj. Vi ställde våra Snabba frågor till Pontus. 

Kan du beskriva dig själv med tre ord?

-Driven, positiv och ödmjuk.

Du har öppnat upp Novi Beach Club på Gotland, hur kommer det sig att du gjorde det? 

-Vi öppnade upp Beachclub by Pontus Frithiof på NOVI för att vi älskar Gotland och älskar att få göra en sommarkrog igen! 

Vilken är den största utmaningen i branschen? 

-Helt klart är det personalfrågan som är den största utmaningen. 

Tänker du på hur man kan servera mer hållbar mat på dina restauranger? 

-Vi tänker på hur vi ska kunna ta in det hela tiden. Men faktorer som ekonomi och vad kunden vill ha styr självklart också vad vi serverar.

Vad brinner du för, förutom jobbet?

-Människor, jag tycker om dem på olika sätt. Men gillar även att köra bil. 

Din favorit middag när du är hemma?

-Kyckling i dragon med ris.

Vad är din styrka i köket?

-Jag är duktig på smaker, balans och tempo. Dock är jag inte så mycket i köket längre.

Vilken är din största merit?

-Att vi blev utsedda till Sveriges bästa restaurang 2001, av tidningen Gourmet! Och självklart när jag fick Gastronomiska Akademins guldmedalj.

Hur gör du för att behålla din personal? 

-Jag engagerar mig, lyssnar och försöker se alla.

Vad inspirerar dig?

-Att resa är fantastiskt. Får mycket inspiration på hotell ochi modebutiker faktiskt. I hur deras presentation, hur de tar betalt. 

Berätta något som inte alla vet om dig?

-Jag är väldigt fokuserad i min träning. Just nu till Vasaloppet, (har åkt 2ggr) och Lidingö loppet.

Har du någon ny dröm?

-En vägkrog hade varit fantastiskt att göra! Det finns så mycket man skulle göra där! 

Bästa restaurangbesöket du varit på? 

-Det finns många, mycket handlar om tillfället och humöret. Men Franzén är ett av de bästa jag varåt på.

Vad skulle du arbeta med om du inte drev restauranger?

-Hade varit roligt att jobba med service och få det lönsamt.

Har du någon förebild? 

Många, men bland annat Alain Ducasse som imponerar i hur han har utvecklat sitt varumärke, och Stenbeck som lärde mig att tänka utanför boxen.

Är någon av dina restauranger extra betydelsefull för dig? 

-Nej, men Arlanda är viktig ekonomiskt.

Har du någon tatuering?

-Nej.

Text och bild

Malin Nordblom