Pepparkaksbagaren

Det hela startade i Hålanda ca fem mil norr om Göteborg tidigt 1900-tal då en kvinna vid namn Elsa jobbade i ett bageri beläget på orten. Då var det ingen som kunde ana att de bakade en pepparkaka som, efter ett uppehåll på närmare 100 år, skulle återkomma 2016! 

En kvinna vid namn Eva Sjöholm drev ett bageri inne i Göteborg men hon valde att, i början på 1900 talet, sälja sitt bageri och flytta upp till en gård i Hålanda! Detta medförde att bageriet Elsa jobbade på fick del av hennes pepparkaksrecept som de började producera i sitt lilla bageri. I en vedeldad stenugn bakades dessa ”bruna pepparkakorna” som de kallades på den tiden och gör så än idag.

Utan stora fina maskiner knådades degen för hand, stansades ut med runda formar för att gräddas. När de sedan körde ut den dagliga leveransen av bland annat rågbröd, så fanns det alltid ”bruna pepparkakor” med i lasten. När leveransen gick förbi skolorna blev barnen som galna över dessa spröda kakor och för endast 2 öre så fick dom en!

Anders Gustafssons pappas mormor Elsa arbetade under många år detta bageri och var mycket delaktig i pepparkarks bakeriet. När hon gick bort tog hon med sig det hemliga receptet, men 2014 lyckades Anders mamma till slut få tag i receptet. Anders Gustafsson startade då upp ett företag kring iden och satte igång med egen tillverkning! Idag hittar man pepparkakorna i en handfull butiker på västkusten.