Årets Nobelmiddag

Sebastian Gibrand

Nobelveckan inleddess den 6 december när årets pristagare anlände till Stockholm. Årets kock är den hyllade matinspiratören Sebastian Gibrand som arbetar med hela råvaran för att minska matsvinn. Samspelet mellan människa och natur är den röda tråden genom årets Nobelbankett.

Sebastian Gibrand tog i början av året silver i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Han har tidigare också varit lagkapten för Svenska Kocklandslaget (2012–2016). I årets meny arbetar han med alla delar av råvaran för att minska matsvinnet och för att kunna visa upp svenska producenters fantastiska kvalitet. Gibrand ser fram emot kvällen och är nöjd med det som kommer att serveras.

– Jag jobbar med råvaror i säsong och strävar alltid efter att lyfta fram de naturliga smakerna med en polerad finish, vare sig det är en gulbeta eller en potatis. Jag tror att gästerna kommer att uppskatta hur det ser ut på tallriken. Att det är gott det vet jag, säger Sebastian Gibrand.

Årets konditor är Daniel Roos som för sjätte året i rad ansvarade för desserten.

Daniel Roos, årets konditor

Årets meny

Kalixlöjrom med gurka, inkokt kålrabbi, krämig dill och en sås på pepparrot

Foto: Dan Leep

Anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök och granolja

Foto: Dan Leep

Hallonmousse, torkad chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet

Foto: Dan Leep

Viner

Taittinger Folies de la Marquetterie

Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano DOCG Pagliareto 2015

Weingut Jurtschitsch 2017 Eiswein Grüner Veltliner

Coffee & Nobel Museum Tea Blend

Grönstedts Cognac VO

Facile Punsch

Stenkulla Brunn Still and Sparkling Water