Nordiskt på prispallen

Foto: Emil Andersson för Gastronomi Sverige

Sebastian Gibrand, coach Tommy Myllymäki, commis Gustav Leonhardt och Henrik Norström, President är det svenska Bocuse d’Or teamet som tog silver i Bocuse d’Or i Lyon!! 

Bild Sirha /Bocuse d’Or

De lagade två rätter till 14 personer. Den första av de två svenska tävlingsrätterna bestod av Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin. Den andra tävlingsrätten, som serverades på ett ståtligt fat inspirerat av Nobelfesten, bestod bland annat av ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.

Bild Sirha /Bocuse d’Or

På fatet serverades kalvracks med tillbehör.

– Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt. Jag kan inte nog tacka Svenska Bocuse d’Or Akademien, Gastronomi Sverige och hela det oerhört dedikerade svenska teamet, säger en omtumlad Sebastian Gibrand.

Första platsen kammade Kenneth Toft-Hansen, Christian Wellendorff Kleinertt och Rasmus Kofoed från Danmark hem. Bronset gick till Christian Andre Pettersen och hans team från Norge. 

De båda rätterna som ledde till medaljen tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury om 12 personer för respektive rätt. Rätterna och teamen bedöms på smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Men det är alltid den godaste maten som vinner.

Under kvällen i Lyon delades dessutom pris ut till bästa commis/assisten. Priset gick i år till Danmark. Bästa tallrikspresentation gick till Frankrike och bästa fatpresentation till Finland.

Av Malin Nordblom