Njut av det gröna Spanien

Mängden av frukt, grönsaker, kött och fisk samt fördelarna med olivolja gör det spanska köket smakrikt och hälsosamt. Det är en del av kulturen i Medelhavskosten, förklarad som immateriellt kulturarv av UNESCO. Det essentiella är traditionell mat, färska ingredienser av hög kvalitet och att njuta i köket och kring matbordet med vänner och familj. En annan fördel med den här kosten är att den främjar lokal konsumtion och produktion vilket ger ett hållbart jordbruk.

– I annonssamarbete med Spanska Turistbyrån –

Att besöka norra Spanien är en förstklassig gastronomisk upplevelse omgiven av fantastisk natur och kultur. Vi föreslår att du lär känna Baskiens gastronomi genom att besöka några av de mest karakteristiska platserna.

Under de senaste decennierna har Spanien utvecklat ett modernt gastronomiskt kök av högsta kvalitet med kända kockar som Martín Berasategui. Mer än tvåhundra restauranger i landet har Guide Michelinstjärnor. Många av dem ligger i Baskien nära städerna San Sebastián och Bilbao och fyra av dem har tilldelats tre stjärnor.

I Baskien beror den kulinariska rikedomen på en blandning av vad havet och bergen kan erbjuda i form av olika högkvalitativa produkter. Traditionella rätter inkluderar grytor som marmitako (tonfisk), porrusalda (purjolök) eller sukalki (nötkött). Delikata såser som pil pil avnjuts tillsammans med olika fiskrätter. För köttälskare är den klassiska maträtten txuletón (nötkött) ett utsökt alternativ.

I norra Spanien är det mycket populärt att äta pintxos, en typ av tapas, det vill säga små portioner mat som avnjuts tillsammans med dryck. Pintxos kännetecknas av att de oftast har en skiva bröd som bas och hålls ihop med en tandpetare. Det är små konstverk där färger, dofter och smaker kombineras. Tapasbarerna har ett stort utbud av läckerheter för gästerna att välja på, en riktig fröjd för ögat! Detta är ett smakrikt och spännande sätt att prova olika sorters delikatesser. 

SAN SEBASTIAN

I San Sebastián är Parte Vieja och stadsdelen Gros de mest populära områdena för att njuta av pintxos. Denna stad ligger vid kusten och har en av Spaniens vackraste stadsstränder, Playa de la Concha. De som älskar havet har också möjlighet att besöka den närliggande staden Zarautz som har den längsta stranden i Baskien och är ett paradis för surfare. Närliggande kuststaden Hondarribia som ligger vid den franska gränsen är även den väl värd ett besök. Den lilla staden har en mycket vacker historisk stadskärna. 

En annan intressant upplevelse i närheten av San Sebastián är att besöka ett ciderhusför att se hur cider produceras. Ciderhusen är oftast bondgårdar i traditionell gammal stil där gästerna kan njuta av nyproducerad cider tillsammans med lokala rätter. Det är tradition för baskerna att åka till dessa platser, särskilt under månaderna januari till april. Staden med flest antal ciderhus är Astigarraga och där ligger även Cidermuseet Sagardoetxea. 

En annan av områdets genuina produkter du bör testa är Idiazábalost, gjord på mjölk från latxafåren som är en inhemsk ras. Det finns ett intressant förslag på ekoturism kring denna produkt. Förslaget innebär en lång rundtur som går genom naturparkerna där fåren betar, till fabrikerna där osten tillverkas och avslutas på marknaderna där osten säljs. 

BILBAO

I Bilbao finns det många områden där du kan frossa i pinxtos, som den gamla stadsdelen Casco Viejo och Plaza Nueva. Staden är även den perfekta platsen för att skåda samtidskonst och har ett fantastiskt utbud av museer. Det världsberömda Guggenheimmuseet designat av den kanadensiska arkitekten Frank O. Gehry är en symbol för staden. Alldeles i närheten hittar du också Museo de Bellas Artes. En annan av stadens stolthet är Biscayabron, världens första hängfärja och den är ännu i dag i drift. En symbol för den industriella revolutionen! 

I närheten hittar vi pittoreska platser som fiskebyn Bermeo och spektakulära naturlandskap som San Juan de Gaztelugatxe, där Game of Thrones spelades in. Missa inte Urdaibai Biosfärreservat som bjuder på fantastiska vyer och är ett perfekt resmål för surfare och naturälskare.

Vi kan även bege oss till Airaldearegionen, för att följa txakolírutten och besöka vingårdarna där detta traditionella vin från Baskien produceras. Txakolí är ett lätt vitt vin tillverkat med lokala druvsorter. Nära Bilbao finns ett roligt interaktivt museum som handlar om denna dryck. 

RIOJA ALAVESA

Nu förflyttar vi oss från kusten och reser lite längre in i landet där ett av Spaniens mest kända viner produceras, Rioja. Regionen Rioja Alavesa erbjuder besök på vingårdar, promenader genom vinodlingarna samt vinprovning och workshops.

LaGuardia är den största staden i området. Det är en gammal stad som fortfarande har en medeltida aspekt med vackra stenlagda gator och gamla murar. I närheten hittar vi imponerande vingårdar med modern arkitektur såsom Ysios vingård. Arkitekten Santiago Calatrava som även designat Turning Torso inspirerades av vinfat för att utforma taket på byggnaden. I Laguardia kan vi även besöka vingården Viña Reals märkliga tunnformade byggnad, konstruerad över grottorna där vinet lagras. 

I staden Elciego har den berömda arkitekten Frank O. Gehry designat vingården Marqués de Riscals imponerande byggnad. Den reser sig likt en vinranka upp ur marken och under de buktande och färgglada formerna av titan finns ett hotell, restauranger och ett spa med vinterapi. 

Lär känna Spanien på bästa möjliga sätt genom gastronomi, kultur och natur. Trevlig resa!