Morgenstjerne med kaffekex, dulcesmör och sherrykokta plommon

Morgenstjerne

Arla Unikas blåmögelost Morgenstjerne är en treenig ost som är både kittad, blåmögel och vitmögel, smaksatt med kaffe och rehydrerad med whisky. Självklart passar de här tillbehören även till annan blåmögelost. Blir det plommon över är de goda att servera till vaniljglass med lättvispad grädde.

4 portioner

200 g Morgenstjerne blåmögelost

Sherrykokta plommon

2 dl vatten
2 dl strösocker 2 dl sherry
8 plommon

Kaffekex, CA 30 St

3 1⁄2 dl havregryn 2 1⁄2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 1⁄2 tsk salt

2–3 msk grovmixade rostade kaffebönor
2 msk farinsocker eller muscovado 1 msk strösocker

100 g smör 1 dl mjölk lite flingsalt

Dulcesmör

50 g smör
1 msk dulce de leche, kondenserad mjölk

Du behöver också

glasburk med lock bakplåtspapper utstickare

1 Sherrykokta plommon: dela plommonen och kärna ur dem. Koka upp vatten och socker, tillsätt sherryn och koka upp. Lägg plommonen i lagen och sjud ca 5 min. Lägg plommonen i en varm glasburk och häll på lagen.

2 KAFFEKEX: Värm ugnen till 175°. Blanda samman havregryn, mjöl, bakpulver, salt, kaffebönor och socker i en skål. smält smöret och blanda det med mjölken. rör ner vätskan och blanda ihop. Låt degen vila 10 min.

3 Kavla ut degen 3 mm tjock på bakplåtspapper. dra över den till en ugnsplåt. nagga degen med en gaffel och tryck ut runda kex med utstickaren. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kexen svalna på plåten och plocka sedan loss kexen.

4 DULCESMÖR: Vispa upp smöret och vispa ner den kondenserade mjölken.

4 SERVERING: servera blåmögelosten med kexen, dulcesmöret och plommonen.

5 DRYCKESTIPS: whiskey

Text och Recept ELISABETH JOHANSSON Foto MAURO LÓPEZ

UR GOURMET 1-21