MIREPOIX

En vacker och läcker grönsaksrätt som inleder måltiden eller serveras som smårätt.

SOPPA, 6 personer

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 blekselleristjälkar
2 morötter
2 msk neutral olja
3 msk paprikapulver
5 rötter färsk gurkmeja
vatten
verjus (druvmust)

DRESSING

1 gurka
5 myntakvistar
2 msk kapris
1 saltad citron
4 msk olivolja
8 selleriblad

DILL- OCH SPENATOLJA

3 dl neutral rapsolja
20 g (en kruka) dill
100 g spenat
2 krm salt

1. Skala och hacka lök, vitlök, selleri och morot i ½ cm stora tärningar. Hetta upp oljan och fräs alla grönsaker hastigt på låg värme. Tillsätt vatten och verjus, precis så det täcker.

1. När grönsakerna kokat klart, sila av och sjud sedan buljongen vidare ca 20 min på låg värme. Smaksätt med honung och eventuellt mer verjus.

1. DRESSING: Hacka gurka, mynta, kapris, citron och selleriblad fint. Tillsätt olivoljan och blanda samman.

1. DILL- OCH SPENATOLJA: Mixa olja, dill och spenat med saltet. Sila av oljan i duk. Häll upp på flaska med pip.

1. SERVERING: Lägg 1 ½ msk av grönsakerna mitt på tallriken. Toppa med gurkdressingen och ringla dill- och spenatolja runt om. Häll på varm buljong från en kanna.

FOTO LENNART WEIBULL

RECEPT MARION RINGBORG & LINN SÖDERSTRÖM

Ur Gourmet 2/2020