MICHELIN Guide inspektörerna avslöjar sina bästa slovenska restauranger

Michelin lanserar en helt ny destination: Slovenien. Slovenien, ett land som förenar olika europeiska kulturer, har åtagit sig att utveckla hållbar och kontinental turism. Europas gröna hjärta, som landet har smeknamnet, är det senaste tillskottet till listan över destinationer som lockade MICHELIN Guide-inspektörerna. 52 olika restauranger, inklusive en tvåstjärnig och fem enstjärniga restauranger, har inkluderats i det nya urvalet 2020.
I mer än ett sekel har MICHELIN-guiden åtagit sig att främja gastronomisk kvalitet i regioner runt om i världen genom att lyfta fram kvalitetsrestauranger och de begåvade män och kvinnor som väcker dem till liv.
Gwendal POULLENNEC, internationell direktör för MICHELIN-guiderna, kommenterade: “Publiceringen av denna nya MICHELIN-guide bekräftar att Slovenien har en fin poäng att spela i konserten med världens bästa gastronomiska destinationer. Faktum är att under deras turnéer i landets olika regioner, blev våra inspektörer charmade av en äkta kulinarisk scen med mycket hög potential som lovar att glädja även de mest krävande gourméerna. Med sina många inflytanden och varierade terroir, dess kockers talang och kreativitet, den exceptionella kvaliteten på de lokala produkterna och fokus på hållbarhet, Slovenien är hem för restauranger som helt förtjänar att upptäckas “.

Främja de som är engagerade i hållbar gastronomi, MICHELIN-guiden belyser initiativ och engagemang från kockar som förespråkar en mer hållbar modell för gastronomi. I denna slovenska utgåva fortsätter MICHELIN-guiden ett internationellt projekt för att använda ett enda emblem för att skilja kockar som är engagerade i att bevara miljön.
Detta urval av restauranger, utmärkta med en eller flera stjärnor, en Bib Gourmand eller en MICHELIN-tallrik, samlar kockar med en gemensam sak, vars inspirerande och dygdiga initiativ och metoder hjälper till att öka medvetenheten om miljöfrågornas betydelse.
I hela Slovenien har MICHELIN Guide-inspektörer hittat många kockar som har åtagit sig att marknadsföra regionala produkter samtidigt som de utformar ett kök som respekterar naturen och säsongsförändringar.
Hållbara initiativ från de första sex kockarna som identifierats kommer att detaljeras och belysas genom skapandet av olika innehåll på olika MICHELIN Guide-plattformar under året.

Från de vinodlade kullarna i väster till de magnifika sjöarna i öst, från Adriatiska kusten till de livliga gatorna i Ljubljana, har team av MICHELIN Guide-inspektörer upptäckt ett kök med en stark identitet som svänger mellan kulturarv och innovation.
Ana Roš mat tilldelas två stjärnor i med sin restaurang Hiša Franko i Kobarid i nordvästra Slovenien, en restaurang omgiven av en exceptionell naturlig miljö. En självlärd kock med enastående kreativitet, och demonstrerar omfattningen av sin talang med precision, noggrannhet och estetik i en vänlig atmosfär. Hennes man och sommelier Valter Kramars parar utsökta viner till Ana’s mat. Hennes unika meny är en hyllning till naturen och ger plats för regionala produkter och erbjuder en exceptionell matupplevelse med underbart balanserade smaker.
MICHELIN Guide Slovenien 2020 tilldelar också fem restauranger sina första Michelin-stjärnor:
Det är i hjärtat av staden Nova Gorica, i en atmosfär som är både urban och intim, som kock Uroš Fakuč på DAM guidar sina klienter på en subtilt modernt kulinariskt resor där världens smaker kontrasterar till kockens kulinariska arv. Kocken Tomaž Kavčič från restaurangen Pri Lojeztu inbjuder sina gäster att njuta av en gourmetresa under Karip-högländerna i Vipava-dalen. Hans kokkonst avslöjar den slovenska terroirens skönhet samtidigt som han framhäver italiensk påverkan genom rätter med autentiska och överraskande smaker.
I Ljubljana, Sloveniens huvudstad, tilldelas Atelje sin första stjärna. Lika dynamisk och livlig som staden gör kocken Jorg Zupan det mesta av sina år tillbringade i kök över hela världen. Med en enkel meny tar han skickligt fram rätter baserade på lokala och internationella produkter som skapar en delikat och oförglömlig matupplevelse.
I norra Slovenien finns två nya enstjärniga restauranger. I hans restaurang Hisa Denk i Zgornja Kungota är kocken Gregor Vračko den perfekta ambassadören för excellens i slovenska köket. Drivit av förväntningarna från sin kundkrets erbjuder kocken en hemlig meny som speglar en modern och kreativ inställning till de kulinariska traditionerna i hans region.
Medan stämningen på Vila Podvin i Radovljica är väldigt intim, är kocken Uroš Štefelins mat unik med rätter som är fulla av smak för att stimulera sinnena.
Förutom dessa sex stjärnmärkta restauranger har MICHELIN Guide Slovenien för första gången listat nio Bib Gourmand-restauranger.
Dessa restauranger är utspridda över hela landet och erbjuder utmärkt värde för pengarna. Etna, som ligger i Divaccia, inbjuder dig att upptäcka ett kök med flera influenser. Beläget på Sava-flodens vänstra bredd är det i hjärtat av byn Smlednik som lokala och internationella gourmeter kan njuta av Evergreens kulinariska skapelser. I Šentjanž, där Gostilna Repovž ligger, kan du njuta av god lokal mat, medan i Horjul, i Carniolan-regionen, levererar Gostišče Grič exakta, säsongsbetonade och färska rätter till sina gäster. I hjärtat av Idrija, en UNESCO: s världsarvstad, skapar Jožef symfonier av smak fylld med tradition. På Mahorčič, beläget i Rodik, tolker kocken slovenska traditioner för att erbjuda sina gäster moderna och eleganta rätter tillverkade av lokala produkter.
En spännande blandning av olika kulturella traditioner, Ljubljana har också mycket att erbjuda. Till exempel drar Na Gradu inspiration från alpina, pannoniska och medelhavskulturer för att erbjuda gästerna en utsökt upptäckt av olika slovenska kulinariska traditioner.
Nära den österrikiska och ungerska gränsen, är det i Murska Sobota som kocken på Rajh avslöjar köket inspirerat av sin mors och mormors recept, där lokala produkter ger upphov till rätter fulla av delikatesser. På motsatt sida, vid gränsen till Italien, där staden Dol Pri Vogljah ligger, tar Ruj och dess kock sina gäster på en välsmakande resa till hjärtat av karst-traditioner.
Sedan 1997 har Bib Gourmand-utmärkelsen tilldelats bra restauranger som erbjuder en komplett kvalitetsmeny (förrätt, huvudrätt och dessert) till ett rimligt pris (högst 35 euro i Slovenien).
Slutligen tilldelades inte mindre än 37 anläggningar en tallrik. Plattan skapades 2016 och är en utmärkelse som tilldelas restauranger vars köket har förfört våra inspektörer och förtjänar att rekommenderas.
Det fullständiga urvalet av MICHELIN Guide Slovenien 2020 kan hittas på MICHELIN Guide webbplats www.guide.michelin.com från 16 juni 2020.
MICHELIN-guiden Slovenien 2020 i siffror:

  • En tvåstjärnig restaurang;
  • 5 enstjärniga restauranger;
  • 9 Bib Gourmand-restauranger;
  • 37 tallriksrestauranger.

Malin Nordblom