MATHIAS DAHLGREN GENOMFÖR MATBARENS STÖRSTA FÖRÄNDRING NÅGONSIN

Mathias Dahlgren öppnade Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm 2007. Vid den tidpunkten var Matbaren en banbrytande restaurang som den svenska matscenen inte tidigare sett. Sedan dess har restaurangen utvecklats med samtiden men meny har haft samma utformning, fram tills nu. Få nutida restauranger har förändrats så lite som Matbaren har gjort sedan öppningen 2007 Restaurangen har löpande bytt ut rätter på menyn men det är först nu som en stor förändring av hela menystrukturen sker.

  • Det finns något kittlande i att ständigt utmana gastronomin och hur man kan tänka
    kring matlagning. Nu är det rätt tid att förändra menyn och gästupplevelsen. Vi har
    genom åren skapad ett stort antal rätter som uppnått signaturstatus och dessa ska fortsatt
    ha en viktig plats, men det får nu sällskap av nya rätter som utmanar såväl köket som
    gästerna, Matbarens fyra rättersäger Mathias Dahlgren.

Den nya menyn är uppdelad i tre huvuddelar. Inom varje kategori kommer rätterna
kontinuerligt bytas ut efter säsong och inspiration.

Råvaran i fokus

Genom Mathias Dahlgrens matfilosofi om det naturliga köket har den goda råvaran och hantverksmässiga produkter alltid haft en central plats i matlagningen. Nu utmanar Mathias den naturliga smaken ytterligare genom att skapa nya rätter där en enskild råvara står i centrum på tallriken på ett mer framträdande och självstående
sätt än tidigare.

Matbarens fyra rätter

Rätterna som presenteras under Matbarens fyra rätter är något som är nytt för Mathias Dahlgrens restauranger. Det kan vara ett tillagningssätt, en smakkombination,
en råvara eller något annat. Fyra nya rätter som ger köket en frihet att utmana sig själv
och ett sätt att arbeta kreativt med vad som känns inspirerande här och nu. En nyskapad nyhet kan med tiden bli en framtida klassiker.

Klassiker

Klassikerna på menyn kommer att bytas ut löpande och består av rätter som under
årens lopp varit älskade av gästerna och som uppnått signaturstatus. Meny-klassikerna
kommer uppdateras löpande efter säsong. En klassiker på menyn är aldrig en nyhet.
Det är alltid något som tidigare serverats i Matbaren.
Karaktäristiskt för Matbaren är dess mellanrätter, som beställs och serveras löpande
under sittningen, och som lanserades i samband med öppningen. Vid den tidpunkten var mellanrätter något relativt nytt som inte tidigare fungerat som ett bärande koncept på restaurang i Sverige. Idag har flera krogar inspirerats av konceptet och mellanrätter ses idag som ett naturligt inslag på svenska menyer.

-Få restauranger i vår tid överlever 15 år utan att genomgå stora förändringar både av
gästmiljön och det bärande konceptet i sig. Jag minns när vi öppnade Matbaren, hur
många det var som tyckte att det var den konstigaste restaurang de någonsin sett. Nu höjer
knappt någon på ett ögonbryn längre, varken kring hur miljön ser ut i färg och form, eller
hur de mellanstora rätterna lagas, presenteras och serveras. Snacka om hållbar restaurangupplevelse! Det här är den största förändringen som har skett på Matbaren sedan vi
öppnade, säger Mathias Dahlgren.

Mathias Dahlgren vann den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or 1997. Under
den tidsperioden drev han den välrenommerade restaurangen Bon Lloc, som var
banbrytande för sin tid. I samband med att Grand Hôtel i Stockholm genomförde
en större renovering 2006 kom Mathias Dahlgren till hotellet, där han inledningsvis
drev Matsalen och Matbaren som öppnade dörrarna 2007. Matsalen stängde 2016 och
gav då plats för den vegetariska restaurangen Rutabaga.

Bild Joona Laulajainen