Martin Moses

Martin Moses, Årets Kock 2019 Bild Malin Nordblom

Att stå överst på pallen är så klart en plats som slår det mesta om du frågar Årets Kock Martin Moses, men i grunden finns alltid kärleken till maten och mötet med gästerna. Under ett par dagar i januari gästade Martin Marcus Aujalay Tegelbacken för att möta stockholmarna på deras hemmaplan med sin specialkomponerade meny. 

Hur har ditt år som Årets Kock varit?
– Det har varit enormt intensivt med många reklam- och partnersuppdrag. Därför är det extra kul att få möta människor och stockholmarna på deras hemmaplantillsammans med Göteborg & Co. Jag tror att många inte har koll på krogarna i Göteborg och vet vi matlagare pysslar med. 

Vad är skillnaden mellan krogarna i Göteborg och Stockholm? 
– Det finns nog fler medelklassrestauranger i Göteborg och antalet krogar som fokuserar på god mat och härlig miljö växer hela tiden. Jag tror att det finns en starkare sammanhållning bland kockar och restaurangpersonaloch ett tydligare inslag av fisk och skaldjur. 

Berätta om menyn?

– Den andas mycket västkusten som havskräftor och torskrygg. På menyn finns bl a en kvalrätt från förra årets tävling och så favoriter från SK Mat & Människor. 

Viktigaste ingrediensen i menyn?

– Förutom smör som är viktigast av allt och som jag är väldigt svag för, så har jag tagit med granskott som jag plockat själv.

Din personliga favorit på menyn?

– Mina barnsliga favoriter i lösgodishyllan har inspirerat till efterrätten som är sorbet med hallon och rödbeta, lakritscurd, semitorkad beta, kristalliserad vit choklad och yoghurtskum.

Och vad har varit mest omvälvande med segern?

– Ha ha, ja det måste ha varit att smälta segern och inse att yes – äntligen! 

Av Sonja Björk Ebert 
Bild Malin Nordblom