Sockersaltad röding från Kalix med vitsparris, syrad slanggurka, malt och nässlor

Martin Hansen är Gastronomiskt ansvarig och Kökschef på Grand Hotel i Lund. Här delar han med sig av ett härligt recept inför våren.

Sockersaltad röding från Kalix med vitsparris, syrad slanggurka, malt och nässlor

4 personer

600 g rödingfilè

1½ msk salt

2 msk socker

Dela rödingen i fyra fina portioner

Blanda socker, salt och vitpeppar.

Strö blandningen över rödingen.

Strö dillen över rödingen

Låt rödingen lättgravas i 2 timmar.

Stek eller grilla rödingen ca 2 minuter på varje sida

Syrad gurka

1 dl Vatten

2 msk Ättiksprit

2 msk Strösocker

1 krm Salt Fint

1 st Gurka

Blanda socker, ättiksprit, salt, vitpeppar samt vatten i en skål.

Skiva gurkan tunt med osthyvel eller mandolin. Hacka eller klipp persiljan.

Lägg gurka i lagen och strö över persiljan. Låt gärna gurkan dra ett par timmar i lagen innan servering.

Glaserad vitsparris

600 g vitsparris

smör

honung

salt

Skär bort de nedersta cm från sparrisen och skala den noggrant. Skär den i bitar om ca 1-2 cm.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek sparrisen i rikligt med smör ca 3-4 minuter tills sparrisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd. Ringla över lite honung och stek vidare i ca 1 minut och smaka av med salt.

Maltjord

20 g                Maltmjöl

50 g                Mandelmjöl

40 g                Vetemjöl

3 g                  Salt

60 g                Smör

1 msk             Honung

Knåda ihop alla ingredienser noga. Platta ut smeten på en silikonmatta och baka 15 min i ugn på 150°C. Rör ihop allting lite då och då så attsmulet får en jämn färg.

Nässelsås

2 liter späda nässlor

1 msk smör

2 finhackade schalottenlökar

1½ dl vatten

1 msk koncentrerad kycklingfond

2 dl vispgrädde

1 dl standardmjölk

1 tsk socker

1 tsk citronsaft

Salt

Skölj och plocka bladen på nässlorna.

Koka upp vatten i en kastrull, lägg i nässlorna och låt dom koka i 5 minuter.

Häll dom i ett durkslag och låt dem rinna av och svalna. Finhacka nässlorna.

Hetta upp en kastrull med smöret och fräs schalottenlöken hastigt.

Tillsätt vatten, kycklingfond och grädde och koka ner till lagom tjock konsistens.

Blanda ner nässlor, socker och smaka av med lite salt.

Mixa såsen slät. Klar att servera.