Kokboksundret från Sverige lyfter med hög kvalitet, världsaktuella frågor samt öl-och dryckesböcker.
Gourmand Awards, den världsomspännande tävlingen om årets bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia höll gala och prisutdelningar i Macao, Kina den 3-4 juli. Sverige framstår mer och mer som ledande på både mat-och dryckessidan.
– Trenden över hela världen är att vi ser fler böcker om både öl och alkoholfritt. Sverige utmärker sig genom regelmässigt hög kvalitet på böcker inom både mat och dryck, säger Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards.
Gourmand Awards bedömer kvalitet och inte kvantitet, Frankrike och Kina utökar sitt internationella försprång, tätt följt av Sverige i antal priser.
Totalt 216 länder och regioner deltog i årets tävling.
– Det är med en enorm stolthet jag ser kockar, förläggare och författare samlas under svensk flagg i dessa stora sammanhang. Jag är särskilt glad över att se hur både bilden av Sverige utvecklas och nyanseras i andras ögon, många böcker översätts och når nya marknader, säger Pelle Agorelius, som driver Saxhyttegubben i Grythyttan, samt representerar Gourmand Awards i Sverige.
Sápmi och Arktis som kom starkt i fjol med boken EALLU uppmärksammades i år för att boken nu även finns på ryska.
– Det finns många frågor runt mat och livsmedelsförsörjning som är allt annat än glammigt egentligen, säger Pelle Agorelius vidare. Klimatförändringarna är påtagliga för urbefolkningarna i norr, för renskötseln och självhushållningen i arktis. Forskningen och dokumentationen om arktis väckte stort engagemang bland deltagarna i Macao. De flesta av författarna som rest till från fler än 60 länder är också aktiva journalister i respektive land. Genom Gourmand Awards finns en plattform för kommunikation och förståelse som verkligen gör skillnad.
Delegationen från Arktis, Sápmi och Sibirien var den största enskilda gruppen med 10 personer på årets Gourmand Awards och den efterföljande mässan, Macao International Book Fair som hölls på det legendariska Casinohotellet Venetian.
Alkoholfritt till maten, välgörenhetsprojekt som Blå kokboken 2 och Mat med flera mål bidrar till att Sverige visar bredd tillsammans med flera utmärkta ölböcker. Praktverket Det veganska köket av Mattias Kristiansson sticker ut och tar internationell plats jämte etablerade författarstjärnor som Jessica Frej och Sara Begner från Sverige. TV-serien Vår tid är nu, har väckt den internationella juryns uppmärksamhet jämte kokboken med samma namn, mat är också underhållning och nutidshistoria, kommenterar Pelle Agorelius.
Nedan är listan över samtliga svenska vinnare. De tredje främsta i varje kategori är lika respekterade, de representerar var och en lika stora prestationer. Rankningen visas nedan för samtliga vinnare från Sverige och med svensk anknytning.
Världsvinnare från Sverige i Gourmand Awards tävling om 2018 års bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia är som följer:
World Winners Macao, july 3-4, 2019
Kategorinummer – kategorinamn – land/region som bidraget skickats in från – bidragets namn – upphovsmän – (förlag/utgivare) – placering i kategorin
Television awards
WFtv5 SERIES
Sweden – Vår tid är nu, ”Our time is now” (SVT)
WFtv13 SPIRITS
SWEDEN – The history of swedish whisky, Carl Lönndahl
Drinks books awards
W1-3 Wine Magazine
Sweden – Livets Goda 1:a
W1-4 Drinks Book of the Year
Sweden – Alkoholfritt till maten, Richard Man (Bonnier Fakta) 3:a
W1-5 French Wine
Sweden – Champagne, 49 million bubbles in a bottle, Fredrik Schelin (Lava) 2:a
W1-6 European Wine except France
Sweden – Cava, Spaniens populäraste mousserande vin, Anna Wallner (Grenadine) 1:a
W2-1 Drinks with no Alcohol
Sweden – Smoothie Bibeln, Eliq Maranik (Grenadine) 2:a
W2-4-1 Gin
Sweden – Jakten på en perfekt gin & tonic, Hans-Olov Öberg (Louise Bäckelin förlag) 1:a
W2-4-2 Whisky
Sweden – Skottland bästa whisky, Ingvar Rönde (Tukan) 2:a
W2-6 Matching Food and Wine
Sweden – Den stora smakresan, Richard Bengtsson, Anette Rosvall (Lava) 3:a
W2-8 Beer
Sweden – Brygga stiltypisk öl, Peter Eronson, Magnus Vasilis (Grenadine) 1:a
W3-1 Drinks History
Sweden – Whisky, en god historia, Örjan Westerlund (Grenadine) 2:a
W3-2 Drinks Education
Sweden – Prova öl, titta, dofta, smaka, Peter Eronson, Robert Andersson (Grenadine) 3:a
W3-4 Drinks Writing
Sweden – Svenska drycker, Martin Ragnar (Carlsson) 3:a
W4-1 Drinks Special Awards
Sweden – Form för alla sinnen, Erika Lagerbielke (Carlsson)
Food book awards
A06 Special Awards
Arctic, Sápmi – EALLU, THE HERD in russian, (Arctic Council, World Reindeer Herders)
Sweden – #Fool Politics, Lotta & Per Anders Jörgensen (Fool Agency)
A08 TV Europe
Sweden – Vår tid är nu, Fritzdorf, Rosenlind, Avehall, Alexen (Grenadine, SVT, Jarowski) 1:a
A10 Innovative
Sweden – Climate change, Irene & Per Moneeo (Taste of Sound) 2:a
A12 First Coobooks
Sweden – Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga, My Feldt (Bonnier Fakta) 3:a
A14 Self Published
Sweden – Kokbok, Niklas & Kristoffer Lindblad 3:a
B1 Food Book Publisher of the Year – Europe
Sweden – Bonnier Fakta 2:a
B2 Best Book of the Year in all Categories
Sweden – Blå kokboken 2, Anna Benson (Benzer) 2:a
B8-2 Design Europe
Sweden – Andra långkok, Jens Linder, Design Nina Ulmaja (Bonnier Fakta) 3:a
B16 Bestselling Authors, Brands
Sweden – Rutiga kokboken (Norstedts) 3:a
C22 Best Arctic Food Culture
Sweden – Palt, en svensk klassiker, Karl Fredrik Mattsson (Norstedts) 2:a
D2 Health and Nutrition for the Public
Sweden – Vitally important! Cookbook, Mai-Lis Hellenius, foto Bruno Ehrs (Holm & Holm) 1:a
D13 Sport and Nutrition
Sweden – Maten, ditt bästa träningsredskap, David Jonsson (Bonnier Fakta) 2:a
D14 Spices and Herbs
Sweden – Chiligaraget, Mark Wilcox (Natur & Kultur) 2:a
E1 Easy Recipes
Sweden – Hur lätt som helst, Jessica Frej (Harper Collins) 1:a
E2 Single Subject
Sweden – Låt bönor förändra ditt liv, kokboken, Birgitta Höglund, Patrik Olsson, Lars-Erik Litsfeldt (Bladh by Bladh) 3:a
E6 Vegetarian
Sweden – Vår gröna kokbok, Sara Begner (Norstedts) 3:a
E9 Cheese Milk
Sweden – Vegomejerier, Emelie Holm (Norstedts) 3:a
E13 Vegan
Sweden – Det veganska köket, Mattias Kristiansson (Vegoriket) 1:a
E14 Pastry Professionals
Sweden – Chokladmakarens handbok, Gustav Mabrouk (Arena) 3:a
E15 Breakfast
Sweden – Frukost hela dagen, Anna & Rasmus Axelsson (Natur & Kultur) 3:a
E16 Sandwich
Sweden – Mackor, Jonas Cramby (Natur & Kultur) 3:a
E19 Fermentation
Sweden – Fermentera 2.0, Jenny Neikell (Norstedts) 3:a
F7 Charity Fundraising Europe
Sweden – Habogänget, Mat med flera mål (Lunds kommun) 1:a