Jens Ericsson

Jens är tillsammans med Douglas Fagerman lagledare för Stockholm Culinary Team som snart ska tävla i Stuttgart. Jens har tävlat med laget 2010 och tog även guld 2012! Han har arbetat på Noors slott, Hotel von Kreamer och Skarholmen i Uppsala. Idag arbetar han som Key Account manager på Martin & Servera. Under lagets generalrepetition i Stockholm så ställde Malin några frågor till Jens:

Vilken av alla tävlingsrätter är du mest nöjd med?

-Sparrisen på femrätters, eller havskräftan på femrätters. Båda ligger på kategori B och är väldigt bra rätter. (Bilder kommer när tävlingen har varit, just nu är allt hemligt)

När kom du på att du ville bli kock?

-Jag praktiserade på en restaurang när jag gick i 9:an och kom då på att det var superkul att hålla på med händerna och jobba med något som var roligt.

Vad är det roligaste med att vara med och tävla?

-Att man får utvecklas och att få jobba med alla dessa härliga människorna som är med i laget. Douglas och jag lagar ju inte någon mat, utan vi ser till att de har allt de behöver och är ett bollplank för alla. Just nu är den kreativa biten verkligen rolig! När jag var med och tävlade innan så hade jag prestationsångest, nu har jag inte det eftersom det inte hänger på mig i slutändan. Men jag är ju nervös ändå.

Vad har du för framtidsdrömmar?

-Att få gå tillbaks och jobba i restaurangbranschen igen.

Tänker du på miljön när du lagar mat?

-Jag tänker jättemycket på det! Jag lyssnade på Johan Rockström’s vinterprat och det är ju verkligen skrämmande. Han har skrivit en bok om hur man bör äta i framtiden för att få en balans. Jag är en stor konsument av kaffe och det är inte så miljövänligt, jag har skurit ner på det men kan nog inte sluta helt. Hemma köper jag mycket ekologiskt, och lokalt. Vi äter också mycket mer vegetariskt idag. Och försöker lära barnen att äta mer vegetariskt också, det är svårare men det är bara att nöta in det så kommer det att gå.

Vad ger dig inspiration?

-Det kan vara ett restaurangbesök, en promenad i skogen, men även när barnen lagar mat.

Vad brinner du för, förutom mat?

-Jag älskar att fotografera, speciellt matfotografering. Jag gick en kurs på Fotografiska för Matilda Liljeblad. Sen gillar jag verkligen att åka skidor, spela paddel och röra på mig.

Vad har du för favorit smaksättning?

-Jag har alltid gillat dill, och kommer nog alltid att göra det.

Intressantaste matlandet?

-Köpenhamn, Danmark är en riktigt härlig och inspirerande stad att äta i. Sen är jag sugen på att åka till Finland, det händer mycket där just nu!

Ditt mest minnesvärda restaurangbesök?

-Fäviken, och Kadeau på Bornholm är också riktigt bra!

Din superstyrka i köket?

-Mitt lugn.

Vad tror du om era chanser att vinna?

-Det är klart att man måste tro på det, annars ska man inte tävla.

Text och bild Malin Nordblom