Friar in Disguise
I cocktailen ”Friar in Disguise” samsas glöggsockerlag, bitter och whiskey med Frangelico och citronjuice. Detta formar en frisk och julsuktande drink som avslutningsvis toppas med ett lent Guinness-skum.
– När jag skapade den här drinken tänkte jag mest på vilka som är de självklara julsmakerna för mig. Därför har jag använt glögg och nötter som bas för att sedan toppa med ett Guinness-skum. Allra sist adderar jag salt för att bryta av det sötare skummet, säger Jens Dahlberg.
4 cl Monkey Shoulder whiskey
1,5 cl Frangelico
2 cl glöggsockerlag
3 cl citronjuice
1 dash Angostura bitter
Guinness-skum
Flingsalt
Såhär gör du:
Häll alla ingredienser förutom Guinness-skum och saltet i en shaker. Skaka tillsammans med mycket is. Sila upp det i ett rocksglas (whiskeyglas), fyll upp med is, toppa med skummet och avsluta lite flingsalt. Njut!
St James Christmas tiki
Nästa spännande twist går under namnet ”St James Christmas tiki”, vilken är en smakfull blandning av citrusfrukter, ljus rom, kanelsockerlag och en likör med karibiska toner. Även denna cocktail toppas med rostad smak från Guinness, här i form av en float.
– Det här är en drink för julens festligare tillfällen. Här har jag hämtat min inspiration från den kryddiga och fruktiga Tiki-världen som jag tycker gifter sig väl med den mörka stouten. Jag har använt en ljus rom som har bra Arrak-ton och Velvet Falernum som påminner lite om glöggkryddor, säger Jens Dahlberg.
3 cl Plantation Three Star
2 cl Velvet Falernum
2 cl grapefrukt och kanelsockerlag
3 cl limejuice
3 dash Peychaud Bitters
Float med Guinness
Såhär gör du:
Häll alla ingredienser förutom Guinness i en shaker. Skaka tillsammans med mycket is. Sila upp det i ett cocktailglas. Häll på Guinness försiktigt ovanpå drinken, använd en sked så inte det blandas direkt. Meningen är att det ska sikta sig som två olika lager. Klart!