Vad sägs om en Glögg & Tonic, eller en svensk ”julnegroni” på glögg? Aron Larsson Firouzbakhsh, bartender på cocktailbaren Corner Club i Stockholm, som i år kammade hem vinsten i Sveriges bästa Gin & Tonic.
Här presenterar han tre härliga glöggdrinkar att variera drinkbordet med i jul.
–Ingen dryck doftar så mycket jul som glögg, och här har jag tagit fram tre drinkar på detta tema. Drinkarna har olika stilar och svårighetsgrader, utifrån samma princip som jag gör cocktailmenyn i baren på Corner Club. Glöggen jag använder är en klassisk rödvinsglögg, 10%. Det går bra att byta till starkareglögg eller alkoholfri glögg. Här finns en juldrink för alla, säger Aron Larsson Firouzbakhsh
Glögg & Tonic
Ingredienser
Is
Glögg 50 ml
Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime
Så gör du:
Fyll glaset hela vägen upp med is. Häll i glöggen och toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime. Garnera med en bränd kanelstång för extra julkänsla!
Tre Kronor
”Döpt till ära av vårt hockeylandslag, men beskrivs bäst som en svensk julnegroni. Här möts tre stjärnor i en perfekt sötbitter harmoni. Aperitif är en bitter gjord på svenska smaker. Kan dock bytas ut mot en klassiskbitter med smak av apelsin om du har en stående hemma.”
Ingredienser:
Is
Akvavit 25ml
Glögg 25ml
Nordic Spirits Lab Aperitif 20ml
Så gör du:
Ta en gammal glasslåda, fyll den med vatten och frys in. Krossa isen med en mortel eller hammare så får durediga isbitar som passar i ett lowball glas. Häll iingredienserna, rör varsamt med sked och …baaam! Du har en julnegroni. Garnera med stjärnanis.
Arne Weise
”En julig gin sour som hyllar mannen vi alla kommer att sakna i rutan på julafton. Jag använder Stockholms Bränneri Dry Gin då dess rosmarinsmak gifter sig bra med glöggen och den runda saffranstonen.”
Ingredienser:
Is
Torr gin med rosmarinston (t.ex. Stockholm Bränneri Dry Gin) 30ml
Glögg 20ml
Citronjuice 30ml
Saffranssockerlag 20ml
Så gör du:
Gör ditt eget saffranssockerlag genom att koka ihop 5 dl vatten med 10 dl socker. Rör tills sockret smält, låt kallna. Häll sedan i 0,5 g saffran.
Fyll shakern med alla ingredienser, samt is.
Skaka i ca 15 sek, sila av om du vill dricka utan is, annars, häll allt direkt i ett vinglas.