Jakten på Sveriges bästa kvinnliga sommelier!!

Nu är jakten på Sveriges bästa kvinnliga sommelier igång. Tävlingen Lily Bollinger Award uppmärksammar landets duktiga kvinnliga sommelierer och hedrar samtidigt den legendariska champagneänkan Lily Bollinger. Anmälan är öppen fram till den 15 maj och semifinalen går av stapeln den 1 juni 2020. I tävlingen, som riktar sig både till professionella sommelierer och studerande vid dryckesutbildningar, gör de tävlande upp om den ärofyllda titeln ”Årets Lily Bollinger”.

Anmälan är öppen fram till den 15 maj och semifinalen går av stapeln den 1 juni 2020.

Lily Bollinger Award är uppkallad efter den legeradiska champagneänkan Lily Bollinger. Hon tog över ansvaret för champagnehuset efter sin makes bortgång och arbetade hårt i närmre trettio år med att tillverka världens bästa champagner. Tävlingen, som instiftades 2002, riktar sig både till professionella sommelierer och studerande vid dryckesutbildningar.

– Det finns otroligt många duktiga kvinnor i restaurangbranschen som vi vill uppmuntra att visa upp sina yrkeskunskaper genom att delta i tävlingen. En vinst har visat sig ge en ordentlig skjuts i karriären och är ett kvalificerat nationellt erkännande, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

För förra årets vinnare, Maja Hempel på Thörnströms kök i Göteborg, har deltagandet inneburit ett rejält uppsving för självförtroendet.

– Jag hade funderat länge på att tävla innan jag var med i Lily Bollinger Award, men inte riktigt vågat. Det var nervöst innan men när jag väl var på plats var det bara roligt! Vinsten i tävlingen har betytt enormt mycket för mitt självförtroende och har lett till att jag har fortsatt tävla internationellt, säger Maja Hempel, Årets Lily Bollinger 2019.

Vinnaren av Lily Bollinger Award får, utöver den ärorika titeln ”Årets Lily Bollinger”, en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger, samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar Lily Bollinger som ständigt bevakade vingården från två hjul.

Årets uttagstävling äger rum den 1 juni 2020, på Arvid Nordquists huvudkontor i Stockholm. De tre tävlande som får högst samlad poäng går vidare till finalen i september. Uttagningen är uppdelad i tre delar: ett teoriavsnitt, en blindprovning och ett praktiskt moment. Svårighetsgraden är i nivå med nationella och internationella sommeliertävlingar.