Havguspaj

Gabriel Hedlund är application manager på Arla Unika, vilket innebär att han till exempel testar de gastronomiska egenskaperna på Arla Unikas ostar och experimenterar fram nya rätter. I den här ostpajen har han använt osten Havgus som lagrats i 12 månder.
– Dels för att jag tycker att den smakar bäst ihop med kräftor. Dels för att jag vill ha en kraftig ost i min ostpaj.
Gabriel har en gedigen bakgrund i restaurangköket. Under flera år drev han egna krogen Restaurant n’eat i New York, men han har också arbetat på krogar som Noma, Nimb och Restaurang Vollmers.

Havguspaj passar bra till kräftor.

6–8 personer.   Förberedelsetid: 30 min.  Tillagningstid: 10 + 25 min.

PAJDEG

125 g Arla Unika smör, kallt

215 g (3 dl) vetemjöl

3 g (3 krm) salt

10 g (1 msk) vatten

FYLLNING

330 g Havgus 12

350 g (3½ dl) Grädde 50%

3 ägg

3 g (3 krm) salt

DU BEHÖVER OCKSÅ

pajform, 24 cm i diameter 

Gör så här:

 Sätt ugnen på 200˚, varmluft. Skär det kalla smöret i stora tärningar och lägg dem i en matberedare eller mixer tillsammans med vetemjöl och salt.

Mixa ca 30 sekunder med full styrka, tillsätt sedan vatten och mixa ytterligare 30 sekunder.

Lägg degen i formen, tryck ut den jämnt och ända upp till kanten. Ställ den i kylen 15 min.

 Riv osten på den fina sidan av rivjärnet ner i en skål.

Ta ut pajbottnen och nagga den med en gaffel 10–12 gånger. Förgrädda den 10 min.

Medan pajbottnen gräddas, blanda samman grädde och ägg, smaka av med salt och häll smeten över den rivna osten. Rör om, häll över allt i den förgräddade pajbottnen och grädda ytterligare 25–27 min på näst nedersta falsen i ugnen. Den får inte gräddas för länge utan är klar när den ”stannat” och inte flyter när du skakar pajen. Oroa dig inte för att pajen fått lite mer färg än brukligt, den tjocka grädden karamelliserar snabbare än vanlig grädde.

Låt pajen svalna 15–20 min, servera ljummen. Varsågod!

Bästa tipset!

För att få en riktigt fin ostpaj som smakar så mycket ost och så lite deg som möjligt ska du istället för att trycka ut degen i formen göra följande:

Torka av arbetsbänken med en våt trasa och rulla ut ungefär 40 x 40 cm plastfolie*. Lägg pajdegen ovanpå och tryck ut den i en stor sammanhängande tjock pannkaka. Rulla ut plastfolie över, i samma storlek som den i botten. Kavla ut degen mellan foliearken med en brödkavel så den blir ca 1 cm tjock, eller något större än formen. Dra av det översta lagret folie och lyft den utrullade degen med hjälp av den nedre plastfilmen. Vänd degen upp och ner och placera den över pajformen.  
Tryck ner degen i kanterna medan du håller upp filmen så att du lättare kan få degen hela vägen ner i kanten, det får inte vara luft mellan form och deg. Ta bort plastfolien. Nu ska degen hänga över kanten av formen. Rulla kaveln över formen så att degen skärs av fint. 

* Fungerar inte så bra på en träbänk.