Håkan Thörnström har tagit fram ett recept på en friterad strömming med citron och persiljeaioli samt äppelpicklade grönsaker som passar till snapsen hans skapade för Snälleröds.
En rätt som passar att äta som snacks eller lunch. Smaken av äpple finns i både rätten och snapsen och bildar en perfekt kombination.
Till 4 portioner
Aioli
1 äggula
3 dl rapsolja
1 tsk slät dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
10 g finhackad persilja
Rivet skal av ½ citron
1 tsk citronsaft
6 droppar tabasco
1 krm salt
(Eller så smaksätter man 3 ½ dl färdig majonnäs typ Hellman’s med senap, vitlök, persilja, tabasco och salt)
Äpplepicklade grönsaker
1 dl äppelcidervinäger
2 dl koncentrerad äppeljuice
1 krm chiliflakes
2 krm salt
100 g blomkål
100 g morot
100 g schalottenlök
100 g champinjoner
Strömming
500 g strömmingsfilé
1 tsk salt
100 g vetemjöl
2 ägg
100 g pankoströbröd
Cirka 5 dl rapsolja att fritera i
Garnering:
Krasse, körvel, äpple och potatischips
Gör så här:
Aioli: Vispa ihop äggula, citronsaft, rivet skal och senap i en bunke. Häll i oljan långsamt. Vispa ordentligt så att all olja binder i äggblandningen. Tillsätt sedan vitlök, persilja, tabasco och salt.
Äpplepicklade grönsaker: Koka upp vinäger, äppeljuice, chiliflakes och salt. Skär alla grönsaker i mindre bitar. Häll den heta lagen över grönsakerna. Låt grönsakerna stå och dra i lagen tills den svalnat.
Placera strömmingsfiléerna på en tallrik. Strö över salt. Låt saltet smälta in i fisken i cirka 30 minuter. Torka sedan av filéerna på hushållspapper. Dubbelpanera filéerna i mjöl, ägg och ströbröd. Fritera i 160 gradig olja i cirka 3 minuter eller tills filéerna blir spröda och gyllenbruna.
Arrangera strömmingen tillsammans med picklade grönsaker och aioli på en tallrik. Garnera med körvel, krasse, äpple och potatischips.
Håkans snaps:
Sötaktig smak och doft med tydliga inslag av äpple, lakrits och anis. Avslutningen är lång, rund och välbalanserad.

Bild Magnus Skoglöf