FRITERAD STRÖMMING MED CITRON- OCH PERSILJEAIOLI SAMT ÄPPLEPICKLADE GRÖNSAKER 

Håkan Thörnström har tagit fram ett recept på en friterad strömming med citron och persiljeaioli samt äppelpicklade grönsaker som passar till snapsen hans skapade för Snälleröds.

En rätt som passar att äta som snacks eller lunch. Smaken av äpple finns i både rätten och snapsen och bildar en perfekt kombination. 

Till 4 portioner 

Aioli  

1 äggula 

3 dl rapsolja 

1 tsk slät dijonsenap 

1 riven vitlöksklyfta 

10 g finhackad persilja 

Rivet skal av ½ citron 

1 tsk citronsaft 

6 droppar tabasco 

1 krm salt 

(Eller så smaksätter man 3 ½ dl färdig majonnäs typ Hellman’s med senap, vitlök, persilja, tabasco och salt) 

Äpplepicklade grönsaker 

1 dl äppelcidervinäger 

2 dl koncentrerad äppeljuice 

1 krm chiliflakes 

2 krm salt 

100 g blomkål 

100 g morot 

100 g schalottenlök 

100 g champinjoner 

Strömming 

500 g strömmingsfilé 

1 tsk salt 

100 g vetemjöl 

2 ägg 

100 g pankoströbröd 

Cirka 5 dl rapsolja att fritera i 

Garnering: 

Krasse, körvel, äpple och potatischips 

Gör så här:  

Aioli: Vispa ihop äggula, citronsaft, rivet skal och senap i en bunke. Häll i oljan långsamt. Vispa ordentligt så att all olja binder i äggblandningen. Tillsätt sedan vitlök, persilja, tabasco och salt. 

Äpplepicklade grönsaker: Koka upp vinäger, äppeljuice, chiliflakes och salt. Skär alla grönsaker i mindre bitar. Häll den heta lagen över grönsakerna. Låt grönsakerna stå och dra i lagen tills den svalnat. 

Placera strömmingsfiléerna på en tallrik. Strö över salt. Låt saltet smälta in i fisken i cirka 30 minuter. Torka sedan av filéerna på hushållspapper. Dubbelpanera filéerna i mjöl, ägg och ströbröd. Fritera i 160 gradig olja i cirka 3 minuter eller tills filéerna blir spröda och gyllenbruna.  

Arrangera strömmingen tillsammans med picklade grönsaker och aioli på en tallrik. Garnera med körvel, krasse, äpple och potatischips.  

Håkans snaps: 

Sötaktig smak och doft med tydliga inslag av äpple, lakrits och anis. Avslutningen är lång, rund och välbalanserad. 

Håkan Thörnström

Bild Magnus Skoglöf