Framtidens mat fick pris som Årets Hållbarhetsinitiativ 2020!

Axfoundations kollegor inom Framtidens mat firade vinsten på hemmaplan då galan i år hölls digitalt: Maria Lundesjö, Anna Henning Moberg, Mattias Dernelid, Andrea Giesecke, Christin Hanssen och Madeleine Linins Mörner.

Dagligvarugalan gick av stapeln digitalt den 8 oktober och då korades Axfoundations storsatsning på Framtidens mat till Årets Hållbarhetsinitiativ 2020. Bland innovationerna som väckte juryns intresse finns Svensk Baljväxtfärs – en produkt som det senaste året fått genomslag med ökade volymer i både dagligvaru- och restaurangbranschen. Tävlingen arrangeras av branschtidningen Fri Köpenskap och uppmärksammar svenska företag, butiker och initiativtagare som driver dagligvaruhandelsbranschen framåt.

Årets Hållbarhetsinitiativ

– Det är väldigt hedrande att vinna Årets Hållbarhetsinitiativ, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig Framtidens mat, Axfoundation. För oss som är vana vid att jobba under radarn med innovationer på Torsåker gård, känns det extra roligt att bli uppmärksammade i det här viktiga sammanhanget.

Cirkulär ekonomi

Framtidens mat är ett av de program som drivs av Axfoundation, dessutom accelereras konkreta lösningar inom programmen Cirkulär ekonomi samt Hållbar produktion och konsumtion. Tillsammans med runt 225 partners tacklar Axfoundation praktiska frågor som rör sakerna vi köper, maten vi äter och resurserna vi nyttjar.

– All Axfoundations verksamhet handlar om att praktiskt bidra till en hållbar utveckling, inte minst inom jordbruket och livsmedelsproduktionen. Därför är vi glada för att Dagligvarugalan väljer att lyfta fram ett sådant viktigt område, säger Maria Smith, Generalsekreterare på Axfoundation.

Bakom just kategorin Årets Hållbarhetinitiativ står Svenska Retursystem och Pantamera som också ingår i juryn tillsammans med Ecobalance, Ungerth&Co samt Fri Köpenskap.

Juryns motivering till Årets Hållbarhetsinitiativ lyder:

”Axfoundation driver ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel på Torsåker gård, strax norr om Stockholm. Här samlas representanter från hela livsmedelskedjan för att hitta lösningar för ett hållbart matsystem. Till exempel goda och hållbara alternativ till kött och att minska beroendet av importerad soja. Under senaste året har deras arbete med att odla proteingrödor som kan växa i Sverige nått framgångar. Baljväxtfärsen gjord av sötlupin, åkerböna och gråärt har fått genomslag med ökande volymer i både dagligvaru- och restaurangbranschen. Axfoundations arbete på Torsåker har stor potential att göra avsevärd skillnad för Sveriges framtida livsmedelsförsörjning.”

Några av de innovationer och praktiska lösningar Axfoundation arbetat med 2019-2020 inom Framtidens mat:

  • Svensk Baljväxtfärs: Utvecklat ett hållbart, gott och näringsrikt alternativ till köttfärs för att bidra till ett svenskt proteinskifte. 
  • Resursfisk: Undersöker möjligheten att ta tillvara på underutnyttjade fiskarter som exempelvis braxen. 
  • Fem ton grön fisk i disk: Bygger en infrastruktur för att omvandla vegetabiliska restströmmar till en kvalitativ proteinråvara för odlad fisk. 
  • Antibiotikakriterierna 2.0: Utvecklat branschgemensamma kriterier för antibiotikaanvändning och djurvälfärd vid inköp av kött, mejeriprodukter och sjömat. 
  • Perenna grödor: Ett perent vete har tagits fram genom domesticering av ett flerårigt vetegräs.