BRIK MED LAMMFÄRS

Brique

Brik är ett slags tunn deg som är populär i framför allt Tunisien och Algeriet, men också i Frankrike. Av brik kan du göra paket som steks i panna. De går att köpa i butiker som säljer mat från mellanöstern och det kan stå feuille de brique, oarka eller warka på förpackningen. Till nöds kan du använda filodeg. Den nordafrikanska chilipastan harissa och inlagda citroner kan man köpa i välsorterade matbutiker och saluhallar.

4 Portioner

4 feuille de brique-plattor
1⁄2 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 inlagd citron (kan uteslutas) 4 ägg

neutral rapsolja till stekning

FYLLNING

400 g lammfärs
2 msk olivolja
1⁄2 dl finhackad gul lök 1 msk finhackad vitlök 2 msk harissa

1 FYLLNING: fräs lök och vitlök i olivoljan på låg värme till hacket blir genomskinligt och doftar gott. Höj värmen lite och lägg i färsen och bryn den. salta och tillsätt harissa. fräs ca 5 min tills all vätska kokat in. låt svalna lite grann.

2 skär den inlagda citronen i tärningar (ca 2 cm). lägg ut ett ark av degen i taget på köksbänken. lägg på färsen, och några citronbitar. knäck över ett ägg. krydda med salt och peppar. kläm ihop degkanterna så att du får ett halvmåneformat paket.

3 stek paketet på medelvärme i rikligt med olja i en stor stekpanna, först på ena sidan så att paketet sväller lite, sedan hastigt på andra sidan. upprepa proceduren med övriga paket. servera genast.

Recept Jens Linder

Bild Stefan Wettainen

Ur Gourmet 3-21