The Edible Country

Bild Malin Nordblom

Västsverige och andra delar av Sverige erbjuder ett koncept som heter The Edible Country där några av Sveriges bästa kockar har tagit fram en meny där man själv kan tillaga mat i naturen vid 13 olika bord.

Ett av borden man kan boka en plats på är i Ramsvikslandets naturreservat i Sotenäs kommun som blivit känt som klippornas rike. Bordet hittar man på de klipphällarna längst ut på öns norra udde. Om man ser granithällar, hav och natur. Bordet står på 15 minuters gångväg från trivsamma Ramsvik Stugby & Camping, som ansvarar för bokningarna av bordet.

I Ramsvik lagar man en svensk klassiker, sill och potatis. Receptet här är framtaget av Thomas Sjögren som bland annat vunnit Årets kock 2015, och driver bland annat Skärets Krog på Smögen.

Bild Malin Nordblom

Fun fact! – Visste du att bordet på Ramsvik är tillverkat av den dalsländska firman Fridh & Hells Bygg? Robert Fridh och Jonas Fred Hell står även bakom byggandet av de iögonfallande glashusen i Dalsland (The 72 Hour Cabin).

Bild Malin Nordblom

Ett annat spännande bord man kan boka på Västkusten ligger precis utanför Göteborg, i skogen vid vackra Gunnebo Slott. Slottet ligger i mittemellan två sjöar, och bordet ligger i en mysig ekdunge i närheten av Stensjön, mitt i det grönskande kulturreservatet.

Här har köksmästaren på Gunnebo Slott, Hannes Högberg tagit fram menyn som består av smörstekt morot med körvel, vildörtssallad, ägg och hasselnötsyoghurt. Gunnebo är känt dels för den goda maten som lagas och odlas här, och för sitt välbevarade 1700-tals slott. Alla råvaror är ekologiska och KRAV-märkta.

Bild Malin Nordblom

Runt bordet finns plats för tolv personer och det kan bokas av två sällskap samtidigt.

Här finns mer information för dig som vill boka.


Malin Nordblom

Av Malin Nordblom