Årets Grillrapport

Varje år levererar ICA en ny grillrapport, så även i år. Det är kanske precis vad vi behöver, drömma oss bort till grillen ett tag!

Vi måste komma närmare var och hur maten produceras”“Tomas Erlandsson är medievetaren som började intressera sig för innovation och svenska grödor. Sedan 2016 driver han och kollegan Gunnar Backman Nordisk Råvara, med förhoppningen att få oss att äta mer svenskt och lokalt.

Idag importerar vi mer än 50 procent av det vi äter i Sverige, trots att vi har potential att odla mer på hemmaplan. Det finns ett fantastiskt kulturarv i svensk matkultur med grödor som helt eller delvis har glömts bort, som exempelvis gråärtan – ett utmärkt substitut till kikärtor. Här finns en enorm tillväxtmöjlighet för Sverige! Tillsammans med odlare runt om i Sverige jobbar Tomas och Gunnar med att ta fram smarta råvaror som är skonsamt odlade och hållbara i längden. 

Många vill gärna köpa svenskt kött, men glömmer att kolla var resten av maten kommer ifrån. Jag tror inte att det handlar om ignorans, utan snarare om okunskap. Vi är så vana att konsumera livsmedel från hela världen att man kanske inte vet vad som skulle kunna odlas runt knuten, som till exempel quinoa och linser. För att få till en förändring måste vi försöka byta ut importerade grödor mot närodlade alternativ, som svenska bondbönor istället för gröna sojabönor.För konsumenten är det här  i dagsläget svårt, eftersom vi i Sverige inte producerar tillräckligt mycket råvaror för att vara självförsörjande. Tomas menar att vi måste öka mångfalden i vad vi odlar, både för vårt eget självförsörjande och miljön. Historiskt sett har våra långa vintrar varit en utmaning, men vad händer när temperaturen ökar?– Risken för att det blir varmare i Sverige kan såklart öppna upp för möjligheter att odla fler typer av grödor med gott resultat. Redan idag finns det platser med ett mikroklimat med mindre regn och mer sol, som lämpar sig extra bra för bredare odling.I framtiden tror Tomas att allt fler kommer börja ställa krav på närproducerad mat, och det är inte bara av miljöskäl.

-Närproducerade grödor smakar ofta mycket mer! De har fått gro länge i jorden och har en kort resväg till tallriken. Sen är det även spännande ur ett innovationsperspektiv. Lupin är ett bra exempel på en proteinrik gröda som odlas runt om i världen, och som lämpar sig bra för vårt klimat. Den går att förvandla till massor av spännande saker, som yoghurt eller andra mejeriersättare.

32% av alla anser att svenskt är den viktigaste faktorn när de väljer mat till grillen och 12% anser att lokalproducerat är viktigast.

21% av unga kvinnor mellan 18–29år upplever att det som hindrar dem från att grilla svenska/lokala råvaror är att det finns för få vegetariska alternativ.

75% uppger att de har koll på vilka livsmedel som är i säsong. Dock uppger många yngre, i åldersgruppen 18–29år (36%), att de har dålig koll på vilka livsmedel som är i säsong.

Boende i norra Sverige uppger i högre grad än boende söderöver att lokalproducerat är den viktigaste faktorn när det kommer till vilken mat de ska grilla: Norrbotten: 29%, Jämtland: 25%, Västerbotten: 21%, Dalarna: 19%, Västernorrland: 18%.

Tomas Erlandsson är medievetaren som började intressera sig för innovation och svenska grödor. Sedan 2016 driver han och kollegan Gunnar Backman Nordisk Råvara, med förhoppningen att få oss att äta mer svenskt och lokalt.– Idag importerar vi mer än 50 procent av det vi äter i Sverige, trots att vi har potential att odla mer på hemmaplan. Det finns ett fantastiskt kulturarv i svensk matkultur med grödor som helt eller delvis har glömts bort, som exempelvis gråärtan – ett utmärkt substitut till kikärtor. Här finns en enorm tillväxtmöjlighet för Sverige!Tillsammans med odlare runt om i Sverige jobbar Tomas och Gunnar med att ta fram smarta råvaror som är skonsamt odlade och hållbara i längden. – Många vill gärna köpa svenskt kött, men glömmer att kolla var resten av maten kommer ifrån. Jag tror inte att det handlar om ignorans, utan snarare om okunskap. Vi är så vana att konsumera livsmedel från hela världen att man kanske inte vet vad som skulle kunna odlas runt knuten, som till exempel quinoa och linser. För att få till en förändring måste vi försöka byta ut importerade grödor mot närodlade alternativ, som svenska bondbönor istället för gröna sojabönor.För konsumenten är det här i dagsläget svårt, eftersom vi i Sverige inte producerar tillräckligt mycket råvaror för att vara självförsörjande. Tomas menar att vi måste öka mångfalden i vad vi odlar, både för vårt eget självförsörjande och miljön. Historiskt sett har våra långa vintrar varit en utmaning, men vad händer när temperaturen ökar?– Risken för att det blir varmare i Sverige kan såklart öppna upp för möjligheter att odla fler typer av grödor med gott resultat. Redan idag finns det platser med ett mikroklimat med mindre regn och mer sol, som lämpar sig extra bra för bredare odling.I framtiden tror Tomas att allt fler kommer börja ställa krav på närproducerad mat, och det är inte bara av miljöskäl.– Närproducerade grödor smakar ofta mycket mer! De har fått gro länge i jorden och har en kort resväg till tallriken. Sen är det även spännande ur ett innovationsperspektiv. Lupin är ett bra exempel på en proteinrik gröda som odlas runt om i världen, och som lämpar sig bra för vårt klimat. Den går att förvandla till massor av spännande saker, som yoghurt eller andra mejeriersättare.

Det grillar svenskarna helst 2020*: 

1. Fläskkött 51% (57%)

2. Nötkött 44% (54%)

3. Grönsaker 30% (24%)

4. Korv 30% (35%)

5. Kyckling 29% (27%)

6. Hamburgare 28% (29%)

7. Ost 22% (19%)

*2019 inom parantes.

Topp 5 grönsaker på grillen:

1. Majs 63%

2. Svamp/Champinjoner 60% 

3. Lök 57%

4. Paprika 52%

5. Tomat 37% och Sparris 37%

Skriv ut

Skriv ut