Årets Bartender Hampus Thunholm har skapat 3 juldrinkar

Mulled Åhus Apple av Hampus Thunholm

Hampus Thunholm blev för andra året i rad utnämnd till Årets Bartender i Bartenders’ Choice Awards  – barbranschens största utmärkelse i Norden. Nu inför stundande högtider har Hampus tagit fram tre drinkar som ger nytt liv till akvaviten på julbordet; Holiday Negroni med klassiska julkryddor som stjärnanis, kanel och nejlika, Mulled Åhus Apple med varm äppelmust och kryddsmör, och Carrot & Ginger – en uppfriskande drink med morot och ingefära. 

Hampus Thunholm är mest känd för att ha varit med och drivit legendariska stjärnkrogen Fäviken och Magnus Nilssons cocktailsatsning, Svartklubben i Åre, är numera kreativt ansvarig på barerna Berns, Tiao, L’avventura och nyöppnade Spesso i Stockholm. 

 Mulled Åhus Apple 

500 ml äppelmust av god kvalitet

1 kanelstång

2 Nejlikor

Ett par citronzestar

Ett par apelsinzestar 

Låt dra ca en halvdag i en burk med försegling i svalt utrymme

Kryddsmör:

Mal lika delar av lite kryddpeppar, kanel & nejlika

Vispa ner kryddblandning efter smak med ett par skedar smör, tillsätt några droppar ättika

Vid servering:

Tillsätt 4 cl Åhus Akvavit i ett värmetåligt glas tillsammans med 10-12 cl must som du låtit sjuda 

Servera med en sked kryddsmör vid sidan om som rörs i efter smak 

Holiday Negroni 

30 ml Åhus “spiced” Akvavit (500ml som fått stå och dra med 1 stjärnanis, 2 kanelstänger, 15 nejlikor och en halv muskotnöt i tre till 5 dagar beroende på önskad intensitet) 

20 ml röd söt Vermouth 

20 ml Italiensk bitter Aperitivo 

Vid servering:

Allt hälls i ett rocksglas på kub-is och garneras med en nejlika-dekorerad apelsinskiva 

Holiday Negroni 
Hampus Thunholm med Carrot Ginger

Carrot & Ginger 

Morotsmix

500 ml färsk morotsjuice

50 ml färsk ingefärsjuice

75 gram strösocker

3 gram citronsyra

Vispa om tills allt är upplöst, förvara kallt.

Vid servering:

Skaka 40 ml Åhus Akvavit med 50 ml morotsmix

Sila upp i ett highball- eller collinsglas med en kub is och toppa med soda

Garnera med kanderad ingefära

Alla recept är baserade på Åhus Akvavit, en modern Akvavit från destilleriet i just Åhus, byggt 1906. Receptet är baserat på kryddig kummin och örtig rosmarin följt av frisk citrus och finstämd fänkål, den har en silkeslen munkänsla med lång uppfriskande finish. Passar som synes i drinkar men även som traditionell snaps till det kalla julbordet

:Malin Nordblom