Hampus Thunholm blev för andra året i rad utnämnd till Årets Bartender i Bartenders’ Choice Awards – barbranschens största utmärkelse i Norden. Nu inför stundande högtider har Hampus tagit fram tre drinkar som ger nytt liv till akvaviten på julbordet; Holiday Negroni med klassiska julkryddor som stjärnanis, kanel och nejlika, Mulled Åhus Apple med varm äppelmust och kryddsmör, och Carrot & Ginger – en uppfriskande drink med morot och ingefära.
Hampus Thunholm är mest känd för att ha varit med och drivit legendariska stjärnkrogen Fäviken och Magnus Nilssons cocktailsatsning, Svartklubben i Åre, är numera kreativt ansvarig på barerna Berns, Tiao, L’avventura och nyöppnade Spesso i Stockholm.
Mulled Åhus Apple
500 ml äppelmust av god kvalitet
1 kanelstång
2 Nejlikor
Ett par citronzestar
Ett par apelsinzestar
Låt dra ca en halvdag i en burk med försegling i svalt utrymme
Kryddsmör:
Mal lika delar av lite kryddpeppar, kanel & nejlika
Vispa ner kryddblandning efter smak med ett par skedar smör, tillsätt några droppar ättika
Vid servering:
Tillsätt 4 cl Åhus Akvavit i ett värmetåligt glas tillsammans med 10-12 cl must som du låtit sjuda
Servera med en sked kryddsmör vid sidan om som rörs i efter smak
Holiday Negroni
30 ml Åhus “spiced” Akvavit (500ml som fått stå och dra med 1 stjärnanis, 2 kanelstänger, 15 nejlikor och en halv muskotnöt i tre till 5 dagar beroende på önskad intensitet)
20 ml röd söt Vermouth
20 ml Italiensk bitter Aperitivo
Vid servering:
Allt hälls i ett rocksglas på kub-is och garneras med en nejlika-dekorerad apelsinskiva


Carrot & Ginger
Morotsmix
500 ml färsk morotsjuice
50 ml färsk ingefärsjuice
75 gram strösocker
3 gram citronsyra
Vispa om tills allt är upplöst, förvara kallt.
Vid servering:
Skaka 40 ml Åhus Akvavit med 50 ml morotsmix
Sila upp i ett highball- eller collinsglas med en kub is och toppa med soda
Garnera med kanderad ingefära
Alla recept är baserade på Åhus Akvavit, en modern Akvavit från destilleriet i just Åhus, byggt 1906. Receptet är baserat på kryddig kummin och örtig rosmarin följt av frisk citrus och finstämd fänkål, den har en silkeslen munkänsla med lång uppfriskande finish. Passar som synes i drinkar men även som traditionell snaps till det kalla julbordet
:Malin Nordblom