Altia krOgfolk-hjälpen

Helena Lindquist, Fredrik Eriksson och Jens Odén

Coronakrisen har försatt restaurangbranschen i en mycket tuff situation och många företag går på knäna. Altia startar nu Altia krOgfolk-hjälpen för att stötta restauranganställda som har förlorat sina jobb till följd av krisen. Hjälpen består av stipendium för utbildning och utveckling inom branschen, vilket frontas av profiler i restaurangbranschen och finansieras av Altia.

Över hela landet rapporterar restauranger, barer och hotell om uteblivna gäster och tomma lokaler. Detta har lett till minskad omsättning med permitteringar och uppsägningar som följd. Många restauranganställda riskerar att hamna i arbetslöshet och mycket kompetens försvinner nu från branschen. 

Altia, som säljer vin och sprit till restaurangkunder över hela Sverige, vill nu hjälpa restauranganställda igenom denna mycket speciella situation. Man instiftar därför Altia krOgfolk-hjälpen: ett stipendium för utveckling och vidareutbildning inom restaurangbranschen. 

– Vi älskar och lever med restaurangbranschen och är djupt bekymrade över den kris som den nu står mitt uppe i. Vi vill därför göra vad vi kan för att hjälpa de restauranganställda. Vi hoppas att detta kan ingjuta lite hopp, ge krogfolket kraft att blicka framåt och utvecklas långsiktigt i branschen, säger Helena Lindquist, försäljningsdirektör på Altia.

Stipendiet går till restauranganställda
Stipendiet kan sökas av alla som arbetar inom bar, restaurang och hotell. Den sökande ska ha en ambition och vilja att utvecklas inom branschen och stipendiet ska gå till en utbildning som främjar detta.

Restaurangprofiler i stipendiekommittén
Vilka som får chans till vidareutbildning genom Altia krOgfolk-hjälpens stipendium kommer att avgöras av en kommitté med representanter från både restaurangbranschen och Altia. Fredrik Eriksson, kock och krögare på Långbro Värdshus och Nationalmuseum; Hedda Bruce, välrenommerad bartender på Tjoget; Jens Odén delägare ESS Group Restaurangdrift AB samt Helene Söderberg, driftchef på Ekstedt, är alla viktiga representanter för branschen som bidrar med sina erfarenheter i urvalsprocessen.

– Restaurangbranschen står nu i en oerhört tuff situation där många anställda blir utan jobb. Därför är det här initiativet mycket bra och jag är glad över att tillsammans med Altia kunna hjälpa unga talanger. Restaurangkulturen är en så viktig del av vårt samhälle och det är betydelsefullt att duktiga medarbetare inte överger branschen. Den här chansen till utbildning kan betyda mycket för unga människor och kanske gör att de stannar, säger Fredrik Eriksson.

– Jag sa ja direkt till att vara med i Altia krOgfolk-hjälpen. Vi behöver alla vara med och gjuta mod på något sätt idag – i hela vårt samhälle, men framför allt i vår bransch just nu. Hitta vägar där folk kan få stimulans och inspiration och ta det härliga som vi lever för vidare. Det här projektet från Altias sida är ett av många jättefina engagemang vi kan se växa fram idag, fortsätter Jens Odén.

– Jag tycker att det här är ett mycket välkommet initiativ. Själv brinner jag mycket för att höja statusen för servisen. De drar ett tungt lass och gör ett fantastiskt jobb varje dag med att ta hand om alla gäster. Det skulle vara helt underbart om de genom Altia krOgfolk-hjälpen kunde få möjlighet till extra uppmuntran och vidareutbildning, säger Helene Söderberg.

– Jag tycker att det är ett otroligt bra initiativ. Det kommer som ett extra hopp för dem som har förlorat sitt jobb. Då kanske vi förhoppningsvis får ha kvar dem i branschen, både nuvarande och kommande stjärnskott, säger Hedda Bruce.

Stipendiet startas med medel från Altia
Altia krOgfolk-hjälpen finansieras av Altia som både avsätter en grundplåt till fonden, och dessutom donerar 5 kronor per såld flaska av OP Anderson Destilleri Organic Dry Gin. Detta gäller all försäljning i Sverige under 2020, både på Systembolaget och restauranger runt om i landet. – Sammantaget hoppas vi kunna finansiera en hel klass studenter under 2020, meddelar Helena Lindquist.

Fakta – såhär söker du

Sökande: Stipendiet riktar sig till anställda inom restaurangbranschen. 

Stipendiet avser:

  • Hel eller delvis finansiering av utbildning inom restaurangnäringen. Exempelvis sommelier, matlagning, dryckeskunskap, service, ledarskap, försäljning, ekonomi.
  • Plats i Altia Academy, en certifierande utbildning till spritsommelier. 

Ansökningstid: Stipendiet delas ut 2 gånger under 2020. Sista ansökningsdag är 1 juni respektive 1 oktober 2020. Ansökan kan skickas in omgående.

Ansökan och information: Ansökningsformulär och mer information kan laddas ned här: www.folkofolk.se/altia-krogfolk-hjalpen samt på Altia krOgfolks Facebook och instagram @altiakrogfolk

Fakta om Altia och O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin: O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin är en svensktillverkad gin som framställts under hantverskmässiga former. Den är aromatisk med smak av de gin-klassiska kryddorna enbär, korianderfrö, angelikarot och citrusfrukt. Även anis och fänkål ingår för att koppla ihop den med klassikern O.P. Anderson Aquavit, vilken är en del av vårt svenska dryckesarv. O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin lanserades så sent som i februari i år, och produceras i O.P Anderson Distillery utanför Sundsvall.