Frida Ronge och Thomas Sjögren öppnar popup krogen Havets Bästa på Smögen den 13–15 augusti. Där kommer de att tolka sill på sitt eget sätt, och servera en kreativ tolvrätters sillmiddag tillsammans med
Abba Kungshamn i ett sjömagasin md utsikt över Smögens fiskebodar och Bohusläns klippor.
På Abba har man ända sedan starten 1838 tagit hand om det bästa från havet på ett hållbart sätt för att skapa måltidsupplevelser att samlas kring. Än idag har Abba all sin produktion i den fiskeorten Kungshamn på Västkusten, bara en brolängd från Smögen.
Middagsupplevelsen kommer att börja i Kungshamns hamn där den MSC-certifierade sillen lossas för att förädlas i ett stort bergrum som fungerar som ett naturligt och klimatsmart kylskåp.
Efter en guidad visning där förs sedan gästerna med båt till pop-up krogen i sjömagasinet där Frida och
Thomas välkomnar gästerna med mingel på bryggan.
Frida och Thomas har fått fria tyglar att tolka råvarorna från Abba för att förädla den uppskattade sillen. De 18 gäster som krogen rymmer bjuds både på innovativa nya serveringar och klassiker med
en lockande twist. Hela menyn inspirerar till att upptäcka det gränslösa stim av möjligheter som havet och sillen erbjuder.
Både Frida och Thomas jobbar dagligen med råvaror från havet. Thomas Sjögren är den yngst vinnare
genom tiderna av Årets Kock 2015, vinnare av TV-succén Kockarnas Kamp 2018 och krögare på Skärets Krog och Hampholmen på Smögen, samt Stora Hotellet i Fjällbacka och Grano i Göteborg.
– Jag har tidigare stuckit ut hakan och sagt att jag kan få vem som helst att tycka om sill. Det står jag fast vid. Vi vill visa att sill passar året om och inte enbart under högtider. Ännu roligare blir det när vi nu får vår egen krog, i sillens Mecka, där vi verkligen kan inspirera gästernas smaklökar och vidga
perspektivet för vad som är möjligt att göra med sill, säger Thomas Sjögren.
Frida Ronge är ursprungligen en västkustdotter, som idag huserar som kreativ ledare på nordiskjapanska restaurangerna TAK och Unn i Stockholm. Frida är även ambassadör för hållbart fiske hos
certifieringsorganisationen MSC, och givetvis är också hennes restauranger MSC-märkta.
”Jag vill veta var fisken kommer ifrån, att arten är hållbar och fiskad på rätt sätt”
– Jag arbetar enbart med hållbara råvaror från havet, givetvis även när det gäller sill. Jag vill veta var fisken kommer ifrån, att arten är hållbar och fiskad på rätt sätt. Alla sillprodukter från Abba kommer från hållbara bestånd, vilket hjälper till att säkerställa att även framtida generationer kommer kunna njuta av fisk, säger Frida Ronge.