OSTRONKÄRLEK PÅ VÄSTKUSTEN
Lotta Klemming är något så unikt som en kvinnlig svensk ostrondykare. Med inspiration från kvinnorna på den sydkoreanska ön Jeju, som lever helt i samklang med Moder Natur, har Lotta hittat sina vilda vatten hemma längs kusterna utanför Grebbestad.
Vildplockade ostron (Natur & Kultur) är allt annat än en konventionell kokbok. Det är lika mycket en högst personlig inblick i en ung kvinnas liv, där känslan för skärgården och havet med dess lockelser och faror skummar lika stark som Lottas rena kärlek till ostron. Det är även ett stycke modern familjehistoria där vi får följa släkten Klemming och deras kamp för att bygga upp ett numera 30-årigt familjeföretag. Kokboksinslagen är finurligt placerade mot slutet av boken. Här får några av landets allra mest innovativa kockar komma till tals genom ett 15-tal recept.
TEXT LARS COLLIN OCH TOVE OSKARSSON HENCKEL
Ur Gourmet 5-2020