2020 års nominerade till Gulddraken

Dario Balan köksmästare på Coco & Carmen

I dag har DN publicerat hela listan över årets nominerade till Gulddraken 2020. 25 olika Stockholmskrogar och kaféer i fem olika kategorier har blivit nominerade till Gulddraken 2020. Vinnaren i respektive kategori utses den 5 februari.

BAR
Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails.

A Bar Called Gemma
Bio Rio Bar & Grill Ima, Tak
Lucy’s Flower shop
Positano

KROG BUDGET
Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.

A Bowl
Lao lao
Panda dumplings Pat’s Place
The Fishery

KROG MELLAN
Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Folkparken
Hantverket Las Brasas
Prospero Sekt

KROG LYX

Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär mat- upplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.

Adam/Albin Coco & Carmen Etoile Gastrologik. Ichi

Kafé

Ett Stockholmskafé gränsar idag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Beck kaffebar
Fosch Artisan Patisserie
Kavalleriet
K-märkt Patisserie & Bageri, Bok- & Matcafé Robin Delselius Bageri

– Stockholm har blivit en så bra restaurangstad, det är roligt att se! I år har det funnits många bra alterna- tiv i samtliga kategorier men nu har juryn enats om de fem nominerade i varje klass. Under de månader som vi testat har vi haft förmånen att uppleva hantverksskicklighet, lekfullhet, fantastisk service och stora smakupplevelser. Vi är övertygade om att DN:s läsare ska uppskatta de nominerade ställena lika mycket som vi gör, säger Elin Peters, mat- och krogredaktör på Dagens Nyheter och ansvarig för juryn.


Juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger. Krog- kommissionen består av representanter från DN:s redaktion och alla nominerade har testats anonymt, vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i påverkar också bedömningen.
Vinnarna utses den 5 februari.

Av Malin Nordblom

Bild Malin Nordblom