Hedda Spendrup

Bild Malin Nordblom

Bryggmästare Hedda Spendrup har precis lanserat sitt bryggeri Omaka i Stockholm. Hedda tillhör fjärde generationen i bryggarfamiljen Spendrup. Hon utbildade sig på bryggerihögskolan VLB i Berlin. Hon har tidigare arbetat med produktutveckling på Brutal Brewing och på det Londonbaserade bryggeriet Beavertown. 2018 började hon att arbeta heltid med utvecklingen av OMAKA.  Vi ställde lite frågor till Hedda:

Hur blir du som ung kvinnlig bryggare bemött i den här väldigt manliga branschen?

-Bättre och bättre med åren tycker jag. 2013 när jag började så upplevde jag en del skillnader, men nu tycker jag att det blivit väldigt bra. Det finns också fler och fler kvinnor i branschen och då blir det mer jämställt och en bättre miljö för alla.

Tror du att det är svårare för dig som heter Spendrups?

-Både ja och nej, jag har ju en del vägar som gör det lättare för mig. Sen tror jag att jag kanske blir bedömd på ett annat sätt ibland.

Hur länge har du arbetat med Omaka projektet?

-Jag började med det 2015.

Vad var det som fick dig att vilja starta upp ett eget bryggeri?

-Jag kom hem till Sverige när jag hade pluggat i Berlin, och började då att arbeta med andra varumärken inom Spendrups men kände att jag ville ha en plattform där jag fick utveckla precis den ölen jag ville skapa. När jag talade med familjen så tyckte de att det hade varit roligt med något nytt.

Vad skiljer Omaka från andra bryggerier?

-Jag vill utgå från smak före stil, jag vill öppna upp för nya gäster och konsumenter som inte brukar dricka öl.

Bästa öl och mat kombinationen enligt dig?

-Det är sill och en tysk pilsner som är torr och besk.

Finns det någon bryggare som varit en förebild för dig?

-Det finns många men jag har blivit skolad av Rickard Bengtsson som är väldigt tysk i sin stil. Han är otroligt duktig och har guidat mig genom min resa.

Vilken är den bästa smaken du fått fram?

-Det är en öl som vi kommer att släppa vid öppningen. Den är med passionsfrukt, Voatsiperiferypeppar och Cubebpeppar. Pepparn ger

Om du inte blev bryggare, vad skulle du då ha blivit?

-Marinbiolog.

Vilken är världens bästa öl enligt dig?

-Rodenbach.

Av Malin Nordblom