Härifrån

Härifrån kokbok

I höstas utnämndes Örebrokocken Anders Johnsson till Årets Ekokock. Nu har hans nya bok Härifrån. Råvaror, recept och relationer redan hunnit nomineras till kokboks-VM – Gourmand Awards i Paris. Extra kul förstås när han själv är utgivare av boken tillsammans med fotografen Andreas Hylthen.

Detta hjärteprojekt är ett gediget gastronomiskt och grönt arbete fördelat över 350 sidor. Förutom 180 recept finns det plats för personliga berättelser och reportage om några av våra stolta bönder och odlare från gårdar härifrån. Att Anders Johnssons devis lyder ”allt börjar hos bonden” går inte att ta miste på även om den före detta Årets Kock-finalistens favoriträtt är moules frites med gräddkokta blåmusslor.

Numera driver han eget i just småskalig regi. Och hemma på Slyteviken Kreativ Catering & Matstudio får Anders förstås utlopp för sin passion kring alla de fantastiska råvaror från många av de små producenter han hyllar i Härifrån. Råvaror, recept och relationer, oavsett om de kommer från djur, natur eller våra vatten.

Ur Gourmet 2-21