Fontana visar vägen till riktig grillost – svensk, grekisk eller cypriotisk

På 80-talet tog det svenska familjeföretaget Fontana halloumi till Sverige. Numera har man också Grilloumi®, en grillost efter eget recept. Först kom en grekisk variant, sedan en svensk gjord på norrländsk mjölk. Men alla ostarna är gjorda enligt samma metod och ska grillas på samma sätt. Här kommer sommaren bästa grillosttips.

– I annonssamarbete med Fontana –

Torka av

Torka av osten när den ska grillas. Då får du en finare grillyta och skrytsnygga grillränder.

Olja in

Det är bättre att olja in gallret än osten när du ska grilla. Se bara till att gallret är rent innan du oljar in det. Fontana ONE olivolja är bra till allt från stekning till bakning men gör även underverk med galler. (Smörj gärna in händerna också, när du ändå håller på.)

Grilla hel

Grilloumi och halloumi blir saftigast och godast om de grillas hela. Större bitar ost blir bättre på grillen. Sedan kan du skära den i skivor, bitar eller stänger.

Dela osten

Halloumi delar man enkelt i två delar genom att bryta upp den i viket mitt på osten. Men vill man grilla mindre bitar ost kan man också välja Grilloumiburgare, som redan är färdigformade för en perfekt vegoburgare.

Marinera grillost

Har du provat att marinera grillost? Grilloumi är god att marinera, vilket är ett bra sätt att variera sommarmaten. Använd olivolja och basilika, chili, citron, kapris, mynta eller persilja, till exempel.

Sänk värmen

För en riktigt mjuk halloumi eller Grilloumi, grilla osten på låg värme under en längre tid.

Frys in

Om du inte vill använda all halloumi eller Grilloumi på en gång går det utmärkt att frysa den.