The perfect match: 3 tips som gör dig king på att välja vin till maten

Vin och mat kan gå ihop som om de vore själsfränder, andra kombinationer ger ingenting och vissa kan bli riktigt vidriga. Här är tre saker att tänka på för att matcha rätt vin till rätt mat.

– I annonssamarbete med vinOvin_klubben-

1 – Helheten är halva grejen 

Det är inte bara mat och vin på en middag – det finns även gäster. Vad är deras kunskapsnivå och vad har de för preferenser? Det är ingen vits att öppna en flaska för tusen kronor om den som ska dricka hellre vill ha en blaskig lager. Men det räcker inte att tänka på om det är oborstade stöldrickare du har vid bordet, även tillfället spelar stor roll. Det är skillnad på en fin middag med vita dukar och perfekta glas, och om du ska äta samma sak på en båt och dricka ur pappersmuggar. Så sällskap och tillfälle påverkar mer än man kan tro. 

2 – Du hör inte ett pip efter ett kanonskott 

Om du har en väldigt kraftig maträtt och serverar den med ett lätt vin så kommer vinet att försvinna. Men hur ska du kunna veta att en rätt är lätt eller kraftig? Det finns ett smart litet hjälpmedel – färgtricket. En lättare råvara är ljus i färgen, som kyckling och griskött. Ju mörkare köttet blir desto kraftigare och smakrikare är råvaran. Målet är en balans mellan mat och dryck, där inget tar över. En kraftig ekfatslagrad Chardonnay dödar de subtila smakerna i en pocherad rödtunga med vitvinssås. Precis som en rådjurssadel med mustig portvinssås fullkomligt tillintetgör en lätt Sauvignon Blanc. Och det vill du väl inte? 

3 – Grundsmakerna viger när mat och vin gifter sig 

Det finns fem grundsmaker – sött, surt, salt beskt och umami. Träffar du rätt gifter sig smakerna. Träffar du fel så blir det skilsmässa på direkten. Det är alltså oerhört viktigt är att känna till hur dessa grundsmaker påverkar varandra. Det finns mycket att lära kring detta, men det finns ett par saker som du kan lägga på minnet redan nu. Om maten är fet eller har tydlig sälta eller syrlighet, så kan man med fördel välja viner som har hög syra. Och har maten tydlig sötma eller kryddhetta så ska även vinet ha en sötma. 

Vill du ha fler tips och mer kunskap om vin? Följ @vinOvin_klubben på Instagram så kan du lära dig allt mellan himmel och kalkrik jord om vin, helt gratis!