HAVTORNS-PANNACOTTA MED ITALIENSK MARÄNG OCH GRANOLA

Visst är det trevligt att dela dessert? Allt fler restauranger erbjuder ”sharing-desserter”, så varför inte prova att laga en hemma? Det här receptet ger två desserter att dela på två eller flera personer. All granola i receptet går inte åt. Spara det som blir över och strö över yoghurten till frukost.

4–6 personer

Recept: Elisabeth Johansson Foto: Fanny Rådvik

Ur Gourmet 1 – 2022

GRANOLA

2 dl havregryn
½ dl hampafrön
½ dl pumpakärnor
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
1 tsk kakao
1 krm salt

ITALIENSK MARÄNG

1 ¼ dl strösocker
2 ½ msk vatten
2 äggvitor

TILL DEKORATION

oxalisblad, tagetes eller spansk körvel

HAVTORNSSIRAP

100 g strösocker
100 g vatten
75 g havtornsbär

HAVTORNS-PANNACOTTA

3 gelatinblad
185 g havtornspuré
1 ¼ dl vispgrädde
1 dl strösocker

DU BEHÖVER OCKSÅ

hushållstermometer
2 interiörformar, 15 cm diameter
spritspåse
bakplåtspapper
brännare

1 Granola: Värm ugnen till 170°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda samman havregryn, hampafrön, pumpakärnor, rapsolja, honung, kakao och salt i en bunke. Häll ut på plåten och sprid ut. Rosta 15 min. Vänd runt och blanda lite emellanåt, så att blandningen rostas på alla sidor.

2 Havtornssirap: Häll socker och vatten i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud ett par minuter. Tillsätt bären, sjud ytterligare några minuter tills sockerlagen börjar kännas som en tunn sirap. Ta av från värmen. Sirapen tjocknar lite när den svalnat.

3 Havtorns-pannacotta: Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5–10 min. Häll havtornspuré, vispgrädde och socker i en kastrull. Rör om och värm till 90°. Krama ur gelatinet, rör ner det i havtornsgrädden och ta av från värmen. Låt svalna. Häll upp pannacottan i formarna och låt den stelna helt i frysen.

4 Italiensk maräng: Häll socker och vatten i en kastrull. Hetta upp till 110°. Börja vispa äggvitorna i en separat bunke. Fortsätt att koka sockerlagen till 121°. Häll sockerlagen i en fin stråle över den uppvispade äggvitan, vispa kraftigt under tiden. Fortsätt vispa tills marängen svalnat och fyll sedan upp i en spritspåse.

5 Servering: Lossa pannacottan från formarna och lägg upp den på serveringstallrikar. Spritsa på italiensk maräng och bränn av med brännare. Strö på granola, garnera med färska örter och servera med havtornssirap.