Växande stjärna

Etoile

Jonas Lagerström och Danny Falkeman slog nyligen upp dörrarna för Etoile 2.0, en satsning som gör Norra Stationsgatan i Stockholm till en gastronomisk destination. Restaurangen har gått från 70 till 270 kvm och inrymmer nu lounge, bar, chambre separée och testkök.

Restaurang Etoile växer så det knakar. Och det har gått fort. Sedan den modesta premiären för två år sedan har Etoile, med krögarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman, hyllats i media och fått en stjärna i Guide Michelin. Önskan om att bygga ut verksamheten har grott, och när Jonas och Danny i våras blev erbjudna att ta över grannlokalen slog de till. I somras startade de en omfattande renovering. De har själva ansvarat för ombyggnationen både fysiskt och ekonomiskt – och nu har Etoile 2.0 äntligen öppnat. Helt enligt plan, och mycket imponerande.

De skira gardinerna bakom skyltfönstren döljer väl det som sker innanför. Som gäst ringer du på dörren – som fak- tiskt saknar handtag.

– Ja, vi kan välja att släppa in vem vi vill, säger Danny skämtsamt, och Jonas tillägger:

– Vi har halva kvarteret, trots det är vi ganska anonyma utifrån.

Restaurangen tar, precis som tidigare, 24 sittande gäster, som numera utlovas en extraordinär upplevelse. När du väl stigit innanför dörren blir du väl mottagen av Team Etoile. Du slår dig ner i loungen, intar första snackset och kliver sedan upp i baren, vidare in i testköket, där ytterligare överraskningar väntar. Och slutligen blir du slussad ner till matsalen.

Stolar, väggar, inredning, kläder, ja det mesta går i färgtonerna mossgrönt och mörkblått.

– Blått har alltid varit Etoiles färg, som en skimrande stjärnhimmel, säger Jonas. Den gröna färgen kanske kan ses som en konstig kombination, men den funkar väldigt bra. Vi har försökt välja varma färger för att ge en hemma-hos- känsla.
Ni har lagt ner mycket jobb. Har ni någon investerare?

– Nej, och vi har aldrig haft någon. Det är viktigt att ha ett starkt team som kämpar in i det sista. När vi i slutändan presenterar våra tallrikar för gästerna finns en ärlighet och ett ägandeskap kring att vi har byggt det här tillsammans. Det är otroligt viktigt. Är man en del av det här teamet är man en del av alltihop.

Hur jobbar ni nu med maträtter, har ni ny meny?

– Vi har byggt upp många rätter som utvecklats under två och ett halvt år som vi vill starta med. När man kommer till en ny miljö, som man gör här, vill man också känna igen sig. Vi har behållit våra starkaste kort men också tagit flera nya kliv, berättar Jonas.

Vad har ni för tankar kring framtiden, fler Michelin- stjärnor?

– Vårt mål har aldrig varit en Michelinstjärna. Nu fick vi en, och vi är stolta och glada. Stjärnan är också en stor anledning till att vi vågade satsa på den nya delen. Men självklart ska vi försöka bli så bra vi bara kan, säger Jonas.

– Vi var begränsade i tidigare lokalen och fick ändå en stjärna. Om vi nu kan ta upplevelsen vidare till en högre nivå finns det förhoppningsvis möjlighet att få ytterligare stjärnor, säger Danny.

 

Av: Tove Oskarsson Henckel

Ur Gourmet 2-21