Ungdomar tävlar i Roy Fares cupcake tävling

När Roy Fares Trophy förra året introducerades på Bak- & Chokladfestivalen blev det som väntat succé. Så det är med glädje vi hälsar tävlingen för bakintresserade ungdomar mellan 10 och 15 år tillbaka även i år, närmare bestämt lördag 12 oktober.
Roy Fares ­– en av Sveriges mest kända konditorer – vill att tävlingen ska inspirera ungdomar till att vara kreativa i köket. Och till att kanske en dag gå i hans fotspår!

Tävlingsuppgiften i Roy Fares Trophy är att skapa Sveriges godaste, roligaste och mest kreativa cupcake. De tävlande har valts ut efter att de förväg skickat in recept till tävlingsjuryn som leds av Roy Fares. Tio ungdomar mellan 10 och 15 år tävlar live i två olika heat. Av dessa går fyra vidare till ett finalheat. Årets tävlande har ännu inte utsetts.

Roy Fares ser fram emot att ännu en gång få leda tävlingen som blev en veritabel publiksuccé på förra årets Bak- & Chokladfestival.
– Jag vill att de som tävlar först och främst ska ha roligt och släppa fram sin kreativitet. Att bara våga vara med och tävla inför publik är värt en stor eloge!

Vad är det som bedöms i tävlingen?
– Smaken, utseendet och presentationen. För deltagarna gäller det att utnyttja tiden maximalt, att varken göra det för lätt eller för svårt för sig. Det gäller till exempel att planera så att cupcaken hinner svalna innan den dekoreras.

Varför tävla just i cupcakes?
– Cupcakes är ett bakverk de flesta har en relation till, och som är lätt att variera. Det är också lättbakat vilket är praktiskt för den här tävlingen där man inte har så lång tid på sig.

Är du enväldig domare?
– Nej, vi är en jury som bestämmer tillsammans. Men skulle det bli lika så har jag som juryns ordförande utslagsröst.

Något som är ändrat eller nytt i år?
– Vi har samma upplägg även i år, och jag hoppas att det kommer lika mycket folk och blir minst lika roligt som förra året!

Vad var roligast förra året, och vad ser du mest fram emot i år?
– Roligast var att se hur de tävlande barnen var så oerhört fokuserade på uppgiften och gick ”all in”. Och jag ser fram emot att det blir samma fina stämning som under förra årets tävling, då den entusiastiska publiken ropade och hejade på de tävlande!