Här välkomnar vi en ny spelare i sommarleken: Tryffelsvinet, beläget i äppeldoftande Kivik.
– Vi tog över efter Eva på torget som funnits här tidigare och öppnade i mars, berättar Kattis. Det har varit mycket folk som är nyfikna här redan vilket är jättekul. Det här önskar vi att vi gjort tidigare.
Kattis och Patte träffades på en restaurang i Stockholm där de båda jobbade. Under de tio åren som följde har de hunnit med att driva två restauranger i Stockholm tillsammans. Den stora drömmen har alltid varit Italien, men Österlen vann deras hjärtan efter ett kort besök.
– Vi har aldrig tidigare varit naturmänniskor, men varje dag här är man förundrad. Det är så obeskrivligt vackert.
Från och med juni håller de öppet sju dagar i veckan, luncher och kvällar. Som namnet antyder kan tryffel alltid beställas till varje rätt, vilket kommer från en kärlek till Italien.
– Patte vill egentligen vara italienare, och vi båda har ett intresse för landet och kulturen, säger Kattis. Men vi har valt att inte nischa oss helt, vi vill vill laga all mat vi gillar. Han är även halvschweizare och vi gillar Centraleuropa med surkål, korvar, schnitzel. Men också svensk mat!


Tryffelsvinet andas onekligen Italien, inte minst för pastarätterna som redan uppskattas varmt av gästerna. Men Kattis och Patte vill ha både en bred meny med något för alla.
– Det kan vara att du går in och tar en kaffe, din kompis tar en varmrätt, en annan kompis beställer in en champagne eller dessert.
Kattis rekommenderar att utforska alla gårdsbutiker, loppisar och härliga specialiteter som finns utspridda över hela Österlen.
– Vi har inte lärt oss allt än, så vi gillar att bara åka runt och stanna lite här och där och promenera.
Ur Sommarguiden, Gourmet 4/2021.
Av Jenny Nilsson
