Tips för en rötmånad utan matsvinn

Fast det finns en stor medvetenhet kring miljön så slängs ⅓ av all mat som produceras. Too Good To Go som är världens största matsvinnsrörelse har på 4 år räddat mer än 40 miljoner måltider från att kastas, bland annat med hjälp av sin maträddarapp.
Under rötmånaden 23 juli – 23 augusti är det vanligtvis varmt och risken för att maten ska bli dålig ökar, därav slänger vi också mycket mer mat. Enligt en undersökning utförd på uppdrag av Too Good To Go, tycker 84% av svenskarna att det är viktigt att minska matsvinnet. 34% uppger att de slänger mat på grund av rädslan att bli sjuka. Med hjälp av några enkla knep kan du undvika att maten blir dålig – och gå från
matsvinnare till maträddare:

 • Vi har över 40 miljoner goda exempel på hur vi kan göra skillnad och att undvika matsvinnet i samband med rötmånad behöver inte vara så komplicerat. Det ska vara lätt, att göra rätt. Genomsnittshushållet slänger mat för uppåt 6000 kronor om året så det finns mycket att vinna på att försöka ändra sina matvanor, säger Åsa Sandberg som är
  matsvinnsexpert och Sverigechef på Too Good To Go.
  Too Good To Go är världens största matsvinnsrörelse och startades i Danmark 2016. Idag finns företaget på 14 marknader och har räddat över 40 miljoner måltider genom att göra det enkelt för både restauranger och användare att ta tillvara på överskottsmat. Konceptet ger alla en möjlighet att enkelt bekämpa matsvinnet. Användaren får bra mat till reducerat pris och hjälper samtidigt matställena att minska sitt matsvinn.
 • Sommar, ledighet, utflykter och dagar på stranden innebär mindre rutiner och större risk för att maten blir dålig. Därför måste vi tänka till lite extra kring maten nu. Tänk på att en termos kan användas både för att hålla maten varm – och kall! Saknar du kylklamp kan du alltid lägga frysta ärtor i maten för att hålla den kall längre. Har frukten eller bären hunnit bli lite ledsna av värmen? Frys in dem och använda dem till smoothies, matlagning eller varför inte till en svalkande nice cream. Du har väl inte missat att frysta vindruvor är ett gott sommarsnack, avslutar Åsa Sandberg.
  Åsa Sandbergs tips för att motverka att maten blir dålig:
 1. Håll maten kall!
 • Kolla temperaturen i kylskåpet. Det ska vara 4°C för att maten ska trivas som bäst.
 • Skynda dig hem från affären med dina kylvaror. Eller ta med en kylväska att förvara maten i
  på väg hem.
 • Låt inte maten stå framme. Kylvaror ska omedelbums tillbaka in i kylen.
 • De flesta kylskåp är kallast vid nedersta hyllplanet. Här ska du förvara känsliga varor såsom
  kött, fisk och mjölkprodukter.
 • Placera inga känsliga varor i kylskåpsdörren. Där är det allra varmast och passar bättre för
  mat med hög salthalt eller konserveringsmedel.
 • Öppna inte kylskåpet mer än nödvändigt, så hjälper du kylen att hålla rätt temperatur
 1. Håll det rent!
 • Tvätta händerna innan du hanterar mat. Framförallt om du ska hantera rått kött.
 • Håll rent på alla köksytor och tvätta dina disktrasor ofta i 60°C varmt vatten (funkar i
  diskmaskinen).
 • Använd alltid rena redskap i köket och diska dem noga efter att du använt dem.
 • Använd inte samma fat och redskap i köket till färdiggrillad mat, som du använt till rått kött
  eller kyckling.
 • Har du fler skärbrädor? Då kan du utse en till kött, och en till annat.
  Utvalda resultat från undersökningen:
  Undersökningen är utförd under maj 2020, med en bas på 1009 respondenter, av NEPA på uppdrag
  av Too Good To Go.
 • 70% av svenskarna är oroade över mängden mat som slängs
 • 84% tycker att det är viktigt att minska matsvinnet
 • 35% anser sig inte slänga någon mat
  Om Too Good To Go
  Matsvinn är ett enormt problem och en tredjedel av all mat som produceras slängs. Därför behövs Too Good To Go och kampen mot matsvinn. Too Good To Go arbetar för att inspirera och ge möjlighet till alla att ta kampen mot matsvinn och göra skillnad. I syfte att göra skillnad har företaget bland annat lanserat initiativ för att förändra datummärkningar på livsmedel, producerat gratis informationsmaterial till skolor och inspirerat hushåll till förändring som minskar matsvinn i hemmet.
  Bakgrund: Ingen gillar egentligen att slänga fullt ätlig och god mat i soporna. Men i realiteten så händer det rutinmässigt, både hos tillverkare, försäljningsställen och hushåll. Grundarna av Too Good
  To Go insåg en kväll efter en middag att stora mängder mat slängdes från den buffé de precis ätit av.
  Detta kändes fel och något som de ville göra någonting åt. Maten var ”too good to go! Så uppstod idén till en app som bekämpar matsvinn. Idén blev verklighet och Too Good To Go-appen släpptes i Danmark 2016. Konceptet ger alla en möjlighet att enkelt bekämpa matsvinnet. Användaren får bra mat till reducerat pris och hjälper samtidigt matställena att minska sitt matsvinn. Samtidigt får matställena möjlighet att visa upp sig och marknadsföra sig mot nya målgrupper. På det sättet samarbetar kunder och matställen om strävan mot en mer klimatneutral värld. Det är en win-win-win!

Av Malin Nordblom