PIRI PIRI-RÄKOR MED TOMATVINÄGRETT, PAPAYA OCH VATTENMELON

Friskhet och sötma från frukterna, hetta från chilin, syra från tomatvinägretten blir till en fantastisk smaksymfoni till de här läckra, gillade räkorna.

46PORTIONER

1 kg räkor
1 dl piri piri-marinad, separat recept 4
1⁄2 dl tärnad vattenmelon
1 liten papaya, skalad och hackad 9 dl vattenkrasse
2
1⁄4 dl tomatvinägrett
1 dl rostade pumpafrön
salt och malen svartpeppar

PIRI PIRI-MARINAD

2 små schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
2
1⁄2 cm bit färsk ingefära 1 chilifrukt
2 msk pressad citronsaft 2 msk rapsolja
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt

TOMATVINÄGRETT

2 stora bifftomater
2 tsk körsbärsvinäger
1⁄2 tsk salt
1 krm färskmalen peppar
1⁄2 dl olivolja
1⁄2 liten rödlök

DU BEHÖVER OCKSÅ

matberedare grillpanna

1 PIRI PIRI-MARINAD: Skala schalottenlökarna, vitlöken och ingefäran. Lägg schalottenlök, vitlök, ingefära, och chili i en matberedare. Mixa tills du får en fin puré. Det går även bra att använd en mortel. Tillsätt citronjuice, rapsolja och paprikapulver. Salta.

2 Skala räkorna med lämna skalet ytterst på räkstjärten. Vänd ner räkorna i marinaden och låt vila minst 30 min.

3 TOMATVINÄGRETT: Värm en grillpanna på hög värme. Grilla tomaterna hela och vänd ofta tills de fått fin yta på varje sida, 10–15 min. Låt tomaterna svalna. Hacka dem sedan grovt och ta vara på all saft.

4 Skala och hacka rödlöken. Blan- da samman de hackade tomaterna med tomatsaft, vinäger, salt och peppar. Ringla över olivolja. Tillsätt rödlöken. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.

5 Värm en stekpanna på medelvärme. Ta upp räkorna ur marinaden och borsta bort alla rester från marinaden. Stek räkorna ca 5 min, vänd efter halva tiden så att de får en fin yta på båda sidorna.

6 SERVERING: Placera vattenmelon, papaya och krasse på ett uppläggningsfat. Häll på tomatvinägretten, toppa med räkorna och strö över rostade pumpafrön. Strö över salt och peppar och servera genast.

Recept Marcus Samuelsson

Ur Gourmet 2-2021