MJUK SURDEGSKAKA MED ÄPPLE

SURDEGSKAKA MED ÄPPLE

Nog är väl ändå en sockerkaka något av det godaste man kan bjuda på. Den här är riktigt stor och räcker till många gäster runt kaffebordet.

1 STOR KAKA

5 1⁄2 dl (330 g) vetemjöl 1 tsk (5 g) bakpulver
1 tsk (5 g) bikarbonat
1 tsk (3 g) vaniljsocker 3 (160 g) ägg

3 dl (270 g) råsocker eller strösocker 100 g smör
1
1⁄2dl(150g)mjölk
1 dl (100 g) surdeg

TILL FORMEN

smör och ströbröd

ÄPPELFYLLNING

2 äpplen, skurna i cm-stora bitar 2 tsk (5 g) malen kanel
3 msk (40 g) strösocker

KARAMELL

1 1⁄4 dl (100 g) strösocker 2 msk (20 g) vatten

DU BEHÖVER OCKSÅ

stor sockerkaksform, 2 liter

1 Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa sockerkaksformen. Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Blanda samman kanel och socker. Vänd äpplena i kanelsockret.

2 Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker. Vispa upp ägg och socker. Smält smöret och blanda samman med mjölken. Häll ner mjölkblandningen i äggsmeten och tillsätt surdegen. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i formen och peta ner äppelbitarna.

3 Ställ formen på falsen längst ner i ugnen och grädda kakan 45–50 min. Känn med en sticka om kakan är färdig. Stickan ska vara helt torr, grädda annars lite till.

4 Ta ut kakan ur ugnen och låt den vila 5 min i formen. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen. Häll socker och vatten i en kastrull, koka upp och sänk värmen till medel. Låt sjuda till en ljus karamell.

5 SERVERING: Glasera kakan med karamellen. Skär upp kakan i bitar.

RECEPT ELISABETH JOHANSSON FOTO SUSANNA BLÅVARG

Ur Gourmet 2-21