Nog är väl ändå en sockerkaka något av det godaste man kan bjuda på. Den här är riktigt stor och räcker till många gäster runt kaffebordet.
1 STOR KAKA
5 1⁄2 dl (330 g) vetemjöl 1 tsk (5 g) bakpulver
1 tsk (5 g) bikarbonat
1 tsk (3 g) vaniljsocker 3 (160 g) ägg
3 dl (270 g) råsocker eller strösocker 100 g smör
11⁄2dl(150g)mjölk
1 dl (100 g) surdeg
TILL FORMEN
smör och ströbröd
ÄPPELFYLLNING
2 äpplen, skurna i cm-stora bitar 2 tsk (5 g) malen kanel
3 msk (40 g) strösocker
KARAMELL
1 1⁄4 dl (100 g) strösocker 2 msk (20 g) vatten
DU BEHÖVER OCKSÅ
stor sockerkaksform, 2 liter
1 Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa sockerkaksformen. Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Blanda samman kanel och socker. Vänd äpplena i kanelsockret.
2 Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker. Vispa upp ägg och socker. Smält smöret och blanda samman med mjölken. Häll ner mjölkblandningen i äggsmeten och tillsätt surdegen. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i formen och peta ner äppelbitarna.
3 Ställ formen på falsen längst ner i ugnen och grädda kakan 45–50 min. Känn med en sticka om kakan är färdig. Stickan ska vara helt torr, grädda annars lite till.
4 Ta ut kakan ur ugnen och låt den vila 5 min i formen. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen. Häll socker och vatten i en kastrull, koka upp och sänk värmen till medel. Låt sjuda till en ljus karamell.
5 SERVERING: Glasera kakan med karamellen. Skär upp kakan i bitar.
RECEPT ELISABETH JOHANSSON FOTO SUSANNA BLÅVARG
Ur Gourmet 2-21
