Jullunchen i Kungsträdgården blir digital satsning – möt kockeliten som sluter upp för hemlösa

Stockholms stadsmission jullunch

Sedan 2012 har Smaka Good Food Festival (tidigare Smaka På Stockholm) tillsammans med Stockholms Stadsmission arrangerat en jullunch i Kungsträdgården till förmån för människor i hemlöshet. Eventet har lockat tusentals stockholmare och en mängd kockar som har ställt upp med sin tid och kunskap. Pandemin gör att jullunchen i år ställs om till en digital insamling, med målet att slå insamlingsrekord – en halv miljon kronor till människor i akut hemlöshet.

Den årliga jullunchen i Kungsträdgården brukar vanligtvis äga rum dagarna innan jul. Förra året genererade de köpta luncherna över 400 000 kr som gick oavkortat till Stockholms Stadsmission. I år kan vi inte ses som vanligt, samtidigt har coronakrisen gjort situationen för de som redan har det tufft ännu svårare. Därför ställs eventet om till en digital insamling som pågår mellan 12–22 december.

–      Det har aldrig känts viktigare att hålla fast vid vårt engagemang för människor i hemlöshet än i år, behovet är större än någonsin. Nu ställer vi om och skapar en digital insamling där kockarna utmanar varandra. Vårt mål är att slå insamlingssiffran från förra året, säger Anders Sewerin, grundare Smaka Good Food Festival (tidigare Smaka På Stockholm).

I utmaningen ställer kockar som Niklas Ekstedt, Malin Söderström, Ulrika Brydling, Alexandra Zazzi, Mathias Dahlgren, Paul Svensson, Joakim Almqvist, Gustav Johansson, Martin Berg och Sigrid Bárány upp med sitt engagemang online. Utmaningen är enkel – var och en har i uppgift att med hjälp av sina följare samla in mest pengar till Stockholms Stadsmission. 

–      Det är många som har det svårt just nu, det finaste vi kan göra är att bidra så mycket vi kan, säger Mathias Dahlgren. 

Målet är att samla in totalt 500 000 kr som går oavkortat till arbetet för människor i akut hemlöshet. 

–      Vi möter just nu ett stort behov av stöd i våra verksamheter, pandemin slår hårt mot de mest utsatta. Därför är vi otroligt glada att insamlingen fortsätter i sann jullunchanda och det värmer att se det stora engagemang som finns, säger Stina Kelly von Essen, tf områdeschef social omsorg på Stockholms Stadsmission. 

Insamlingen pågår 12–22 december i sociala medier. Följ utmaningen under hashtagen #jullunchen2020.