Jordgubbsdessert

Bild Malin Nordblom

Maräng

1dl äggvita

1dl strösocker

100g florsocker

Vispa äggvitorna till ett fast skum

Tillsätt strösockret och vispa till en slät marängsmet. Vänd i florsockret. 

Bred ut ett tunt lager maräng på ett bakplåtspapper med en stekspade. Torka i ugnen på 70 grader i minst 5 timmar – tills den är riktigt torr

Jordgubbssorbet

300g frysta jordgubbar

50g florsocker

Ta ut jordgubbarna ur frysen 15 minuter för du ska mixa dem.

Lägg jordgubbarna och florsockret i en matberedare och mixa till en slät sorbet.

Servera direkt.

Flädercurd

1dl 100% citron

5 kvistar fläderblommor

175g socker

3 ägg

4 äggulor

125g smör

25g olivolja

Vispa ägg, äggulor och socker i en rostfri kastrull

Tillsätt 100% citron, fläder och fortsätt vispa på medelvärme på spisen

Tillsätt smör i små kuber medan curden börjar tjockna

Fortsätt vispa tills allt smör har blandats in

Avsluta med olivolja

Låt svalna i kylskåp

Frysta örter

Valfria örter ex:

Dragon

Körvel

Fänkålsdill

Frys alla örter på en plåt

För att hålla örterna fräscha och undvika att de vissnar eller blir bruna lägg dom i en kastrull som stått i frysen och krossa dem med en sked.

Arrangera på en tallrik med curd i botten, färska jordgubbar och maräng i bitar. Lägg en sked sorbet i mitten och toppa med de frysta örterna. 

Den här desserten skapade Paul Svensson under ett Electrolux Green Gap event på Rosendals trädgård i Stockholm. Green Gap står för gapet som i de flesta fall är mellan förändringen vi vill göra och den vi faktiskt gör.