Grönstedts Blå

Ungefär 200 hundra år efter att Johan Daniel Grönstedt lanserade Grönstedts Blå så kom den tillbaka igen. Det är både samma innehåll och utseende som tidigare.

Grönstedts Blå är den enda spritsorten som innehåller arrak, en arrakssort som än idag tros vara identisk med den kvalitetsarrak som Grönstedt själv använde i sitt recept. Ordet Blå i namnet har en speciell historia. I början tillverkade Johan Daniel flertalet punsch av olika kvalitet och för att skilja dem åt gav han varje flaska varsin färg på etiketten. Den mest exklusiva var den med blå etikett, ”Extra Gammal Svensk Arrakspunsch av Prima Qualité”, idag kallad Grönstedts Blå.

-Det här är en betydande del av Grönstedts arv och tillhör vår svenska dryckeskulturhistoria, säger Oskar Johansson, Brand Manager Altia. Sedan den försvann från Systembolaget har både konsumenter och restauranger hört av sig med frågan om när den kommer tillbaka. Därför är det nu hög tid att erbjuda den till försäljning igen. Vad gäller etiketten har vi arbetat mycket för att komma så nära originalet som möjligt. Det är viktigt att respektera och framhäva historien för denna kronjuvel, fortsätter han.

-Punsch har alltid haft en speciell plats i många människors hjärtan. Vanligt förekommande på studentnationer och restauranger med fokus på svensk tradition och nordisk matkultur. En klassisk kombination är att dricka punsch varm till ärtsoppa. Men för Jonas Odland, Kryddmästare, Altia, är Grönstedts Blå det självklara valet för den som vill ha något sött till kaffet. Det bästa är att servera den iskall, just för att den är så söt. Genom att kyla ner den balanseras sötman och den fylliga smaken blir perfekt, säger han.

Receptet, som fortfarande är detsamma som på Grönstedts tid, är och förblir hemligt. Man använder sig endast av arrak från Indonesien berättar Jonas. Till skillnad från andra punschsorter används Ingen neutral sprit. Det här är punschvärldens svar på maltwhisky, det vill säga lyxigare och smakrikare än de som späs ut med okryddat brännvin, fortsätter han.

Punsch som inte är tillverkad i Sverige får enligt lag inte kallas svensk punsch. Grönstedts Blå både tillverkas och lagras i Matfors utanför Sundsvall och det på gamla fat som tidigare använts för lagring av Grönstedts cognac.

Tidigare i år såldes en över 100-år-gammal punsch på Bukowskis. Grönstedts Arraks Punsch 1914 Års Prima Qualitet var en handblåst flaska på ca 1 liter och köparen fick betala omkring 7000 kr. Det stora intresset är ytterligare ett bevis på att Grönstedts Blå är en väldigt omtyckt produkt, avslutar Oskar.

Grönstedts Blå punsch

Artikelnr: 81389

Volym: 700 ml

Alkoholhalt: 26 %

Pris: 259 kr

I Systembolagets beställningssortiment. Går att beställa till alla systembolagsbutiker

Smak: frisk med tydlig arrakskaraktär och balanserad sötma. Härliga inslag av fat.

Malin Nordblom