Gnista

Efter en sin smyglansering som fick mycket lovord från bartenders, lanserar GNISTA Spirits nu sin första produkt “Floral Wormwood” .

För två år sedan påbörjade grundarna bakom den prisbelönta drycken Caliente utvecklingen av vad som av skeptiker kallades för “totalt omöjligt”: Att ta fram en svensk, alkoholfri premiumsprit. Resultatet är en kombination av klassiskt sprithantverk, där destillering och ekfatslagring är centralt, det senaste inom gastronomi samt livsmedelstech.

Under åren då vi arbetat i branschen har vi tydligt sett hur alkoholfria alternativ följt samma mönster som den vegetariska “trenden”; idag anses det inte längre vara ocoolt att aktivt välja bort alkohol på festen, snarare tvärtom. Samtidigt efterfrågar konsumenter allt bättre kvalitet på alkoholfria drinkar, mocktails. Vi utgick helt enkelt från “impossible is nothing” och bestämde oss för att ta fram en riktigt bra alkoholfri sprit som på riktigt imiterar det “svåra” i vanlig sprit, något som ingen lyckats med tidigare, säger Erika Ollén, medgrundare Gnista Spirits.


Efter en framgångsrik för-lansering, där samtliga flaskor sålde slut på bara några timmar, förfrågningar från ledande butikskedjor och lovord från erkända dryckesexperter, lanserar nu Gnista sin första produkt “Floral Wormwood” på den europeiska marknaden. Med en initialt småskalig produktion baserad i Skåne, börjar även batch nr 3 att sälja slut.

Gnistas första produkt “Floral Wormwood” bjuder på en komplex, välbalanserad smakupplevelse:pepprig, jordnära med en attraktiv antydning av lakrits och med precis rätt “svårighetsgrad”, vilket är väsentligt för ett alkoholsubstitut. “Floral Wormwood” är definitivt den mest imponerande alkoholfria spriten jag provat, säger David Gluckman, globalt erkänd spritexpert som bland annat ligger bakom den succédrycken Bailey’s.


När Erika och Thomas nu ger sig i kast med att omdefiniera vad premiumsprit är på en global skala, ses det som en självklarhet att varumärket Gnista spirits nyttjar den megafon som ett kommersiellt varumärke för med sig till att främja positiv samhällsförändring, med primärt fokus på svenska värden såsom hållbarhet och jämställdhet.

Produktinformation

Gnista “Floral Wormwood”
– Smaktoner: Bitter, örtig och intensiv med toner av – lakrits, ros och apelsin

Malin Nordblom