Gastronomiska grönavågare

Cissi och Clara

Kockarna Cecilia Wennström och Clara Häggkvist tröttnade på storstan, stressen och stöket. Istället öppnade de eget på Claras familjegård utanför Norrtälje. Säg hej till Cissi & Clara.

Torvalla mellan Norrtälje och Rimbo i Roslagen är kanske allt annat än känt för sina gastronomiska rötter. Men bara 40 minuter från huvudstaden och med mängder av sommar- och helgboenden i det slingriga slättlandskapet finns förstås underlag för en större satsning. Det tyckte i alla fall Clara Häggkvist när hon för tre år sedan valde att öppna eget i ladan på föräldrarnas hästgård.

– Men jag hade väl tröttnat lite på att köra krog helt ensam.
Och en dag kom Cissi hit som gäst, och vi klickade. Vi skapade en testmiddag tillsammans och funderade på en kroglokal inne i Norrtälje, men så valde vi att fortsätta på gården i Torvalla istället. Här kan vi vara flexibla och bara göra exakt som vi vill, säger Clara Häggkvist.

VÅR MENY STYRS JU MEST AV VILKA RÅVAROR VI KAN FÅ TAG PÅ.

Cecilia Wennström hade själv länge velat lämna stressen i storstan och kånkandet på krogar runt landet, för att prova att stå på egna ben. Sagt och gjort: Cissi & Clara öppnade i december 2019, just före coronakrisen.

– För mig som aldrig varit egenföretagare tidigare, utan snarare är något av en trygghetsnarkoman, var det lite nervöst inför bokningsläget. Men vi har haft det väldigt bra – under hela året, säger Cecilia Wennström.

Ja, tala om smakstart. I skrivande stund är kön för ett bord på loftet och en hägrande femrättersmeny upp emot fyra månader lång. Ursprungligen satt gästerna kring ett stort gemensamt matbord, men numera, delvis på grund av coronan, finns plats för 20 sittande gäster fördelade över fyra bord.

– Men ibland kör vi så kallade 2.0-middagar med en 12-rättersmeny när gästerna samsas kring bordet.

Trots pandemins ökade behov av matkassar och hemleveranser har de nästan helt kunnat koncentrera sig på själva krogupplevel

sen. Fyra sittningar i veckan räcker än så länge för att verksamheten ska gå runt.
Hur har ni utvecklats sedan ni öppnade eget?

– För mig som har jobbat som kock och kökschef i många år är den största skillnaden att jag nu får en helt annan kontakt i mötet med gästerna i matsalen. Det har varit en stor omställning, och det känns både väldigt roligt och meningsfullt, säger Cissi.

För Clara handlar det framför allt om en känsla att få ha fullt ansvar och samtidigt vara med och påverka allting – från maträtter till valet av porslin.

– Från början ville jag vara helt ensam i köket och testa mina idéer. Men eftersom vi är två kan man hela tiden bolla sina idéer. Det känns som att resultatet blir dubbelt så bra.
Har ni tjuvkikat på någon annan hemmakrog?

– Inte så många, faktiskt. Vi var hos Krakas på Gotland i somras, kanske ingen hemmakrog men ändå med en sådan stämning. Och så har jag varit på The Nutmeg House i Västerås, fantastiskt bra. Men det är andra hemmakrögare som kommer hit, så vi kanske borde ha ett större utbyte oss emellan, säger Cissi.

Duon menar att de har hittat sin röda tråd i matlagningen och utvecklat den under det här året, bland annat genom att jobba med lokala producenter.

De köper in Kravmärkt kött, både lamm, älg och fågel till exempel, har hittat en grönsaksodlare i grannbyn som även förser

krogen med ägg och kyckling, och så köper de in svamp och örter från lokala plockare.

– Och dryckesmässigt gör vi bland annat drinkar baserade på Norrtelje Bränneri och har öl från Skebo – samtidigt som vi hämtar inspiration från hela världen och enbart köper in viner från producenter som är måna om långsiktighet och hållbarhet.

Även om många råvaror redan idag kommer från framför allt Roslagen är ambitionen att tids nog ha så stora egna odlingar att krogen kan bli alltmer självförsörjande.

– Vår meny styrs ju mest av vilka råvaror vi kan få tag på. Även om det här är mer av en hästgård börjar vi långsamt ta tillbaka lite åkermark och försiktigt anlägga land och tunnelväxthus. Tanken är att bli nästan helt självförsörjande, även om det tar enormt mycket tid.

När världen och verkligheten blir lite mer sig själv igen hoppas de kunna komplettera kroguplevelsen med en gårdsbutik.

– Vi säljer ju redan skafferiprodukter till olika butiker i Norrtälje – egna marmelader, müsli och grejor – så bara vi får tid under året tänker vi sätta igång. Vi gör också många egna alkoholfria drycker till våra menypaket, och det är många som vill köpa med sig dem hem.

En sak är säker, vi kommer att se mycket mer av signaturen Cissi & Clara i framtiden.

CISSI & CLARA
DRIVS AV
: Cecilia Wennström och Clara Häggkvist.
ADRESS: Torvalla Byväg 3, Norrtälje. WEBB: cissiochclara.se

Ur Gourmet 2-21

TEXT:LARS COLLIN FOTO:GUSTAV GRELL