Flammans Skafferi i Storlien

Från den 3 juli – 9 augusti så har Flammans Skafferi ett Sommar Café med samma röda tråd på råvarusortimentet som på restaurangen.

Med tanke på Corona pandemin så har de denna sommaren satt upp en tentipi på sin uteplats så man kan sitta ute i större utsträckning

Här kan man njuta av fika och kokkaffe, eller ett glas efter promenaden i Westerlunds spår på blomsterstigen eller fjällvandringen

Vissa kvällar kan man boka in sig på deras ”Edible table” i tentipin där man erbjuder avsmakningsmenyer där det mesta på menyn tillagas över och med öppen eld.

-Att vara delaktig i matlagningen där vi lagar av en råvarukorg som kompletteras med att plocka lite vildplockad till kvällens meny just runt knuten på restaurangen , denna aktivitet passar både vuxna och barn .

I augusti har man svamp och vildplockat kurser som man kan boka in sig på.

Flammans Skafferi i Storlien arbetar med nära och hållbara producenter.
Här har man nära relationer till sina leverantörer som gör att de känner den som odlat grönsakerna , bonden, slaktarn, fiskaren etc så kallad Relationsmat .

Mycket av råvarorna som finns runt om skördar och höstar de själva när det är säsong. Sedan förädlas (röks, gravas, lufttorkas mm) och konserveras dessa på olika vis för att sedan serveras under resten av året .

Man har ingen fast meny utan man lagar efter tillgång på råvara och säsong, vilket gör dem hållbara i flera aspekter och mycket kreativa i sitt arbete. Således får gästerna olika upplevelser vid sina besök, och man vet inte riktigt vad som väntar.

Man tänder ofta sin vedeldade stenugn och erbjuder allt från avsmakningsmenyer till enklare rätter tillagad på samma råvaror under kvällar som kallas för “Mat och Bar”.

De har även ett alternativ som kallas för “Kocken hem” där de kommer hem till gästerna eller mathantverkarna och utbildar / lagar mat i deras hemmiljö. De lagar även mat utomhus tillsammans med JHT och Visit Sweden där man utvecklar olika destinationer och lagar mat utomhus.

Flammans arbetar även med produktutveckling för olika mathantverkare för att få ut deras produkter i handeln.

2019 blev Flammans Skafferi kårade till Årets företagare i Åre kommun. med motiveringen :

“Med en brinnande övertygelse verkar företagaren för en hållbar utveckling inom mathantverk. Inte bara i den egna verksamheten, utan även genom att hjälpa mathantverkare, bönder och odlare runt om i landet, att på ett mer innovativt sätt använda sin råvara, och därmed öka sin lönsamhet. Den egna verksamheten som drivits sedan 2003 har de senaste åren bytt klädnad och utbud för att på ett smartare sätt möta efterfrågan och med den utvecklingen har en högre omsättning per arbetad timme erhållits. Att drivas av passion tillsammans med ett nyfiket affärssinne har gjort det möjligt att driva företaget i 16 år, i en by med 62 invånare.”

http://www.flamman.nu

Av Malin Nordblom

Bild Malin Nordblom