Finalisterna i Årets Kock utsedda

Under två dagar har 24 kockar tävlat om de 8 finalplatserna på Stockholms Hotell & Restaurangskola.
Följande kockar gick vidare till finalen.

1. Ludwig Tjörnemo, Unilever, 347,5 poäng 

2. Jesper Jakobsson, Restaurang Bhoga, 310 poäng 

3. Henric Herbertsson, SK Mat och Människor, 295 poäng 

4. Marcus Bremdal, Konstnärsbaren (KB), 295 poäng

5. Ola Wallin, Kroken och Bloom, 285 poäng 

6. Christian Siberg, Omaka, 270 poäng 

7. Jessie Sommarström , Urban Deli, 270 poäng

8. Luqaz Ottosson, Restaurang ROT, 240 poäng  

-Vi har fått ta del av och smaka på många spännande rätter som håller en hög gastronomisk höjd. Det har inte varit enkelt att utse de 8 kockar som nu går vidare till final men det känns som vi har fått fram ett fantastiskt starkt finalfält, säger Tommy Myllymäki, Juryordförande.


Dagens tävlingsuppgifter har varit att under 2 timmar laga upp en Lakto Ovo vegetarisk rätt baserat på en valfri huvudråvara: rotselleri, potatis eller jordärtskocka. De tävlande har även gjort ett råvarukännedomsprov samt ett handlagsprov i form av att stycka upp ett lamm i olika delar. Under hela dagen bedöms de tävlande på hur de arbetar i köket med råvaruhantering, hygien och logistik.
Idag presenterades även den första finaluppgiften som blir att laga två stycken rätter med kanin som huvudråvara, där den ena rätten ska vara kall och den andra varm. Övriga råvaror och tillbehör i rätterna är valfria.


-Kanin som huvudråvara är väldigt vanlig i södra Europa men inte lika etablerat i Sverige. Valet av råvara gör även att kockarna får visa upp sin skicklighet i hur de hanterar och tar tillvara på hela djuret, säger Tom Sjöstedt, Tävlingsledare.


Tävlingen Årets Kock 2020 består av tre tävlingsfaser: anmälan, kvaltävling och final-tävling. Under tävlingens gång kommer juryn att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas.

Juryordförande för Årets Kock 2020 är Tommy Myllymäki. Tävlingsledare är Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Finalen i Årets Kock sker i september.

Bild Malin Nordblom

Av Malin Nordblom