Brynt Smörglass med ljust chokladöverdrag och dipp på hallon och citronverbena

Jimmi Eriksson och Arla Svenskt Smör öppnar upp i koloniträdgården på Söderhallarnas Tak den 23 augusti. Här är ett av recepten som kommer att serveras där:

Krämig brynt smörglass under ett krispigt täcke av Dulcey-choklad och cornflakes. Serveras med en frisk hallon- och citronverbenadipp.

Antal glassar 10

Glass

150 g ​Arla® Svenskt Smör 

4 dl ​mjölk

2,5 dl ​grädde 

8 ​äggulor

2 dl ​rårörsocker

Dulcey-överdrag

500 g ​Vahlrona Dulcey alt. vit choklad ​av bättre kvalitet

150 g ​kakaosmör 

200 g ​cornflakes (krossade)

Hallondipp 

2 msk ​socker

2 msk ​vatten 

1 msk ​citron

100 g ​hallon

1 tsk ​hackad citronverbena alt. mynta

Tips: Dulcey Choklad är en vit/ljus choklad med härliga toner av smörkola. Går att byta ut till vit choklad av bättre kvalitet.

Glass

1. Bryn smöret; lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad. 

2. Värm mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll mjölkblandningen över äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning till ca 83°.

3. Häll av det klarade smöret. Rör ner bottensatsen i kastrullen med mjölkblandning och äggsmet och rör till en jämn smet. Låt kallna. Kör smeten i glassmaskin. Fyll glassmeten i 10 st glassformar och förvara i frys. Tips! Använd det klarade smöret som blir över när du bryner smör till att göra en brynt smör hollandaise eller bryn grönsaker i.

Dulcey-överdrag

4. Smält choklad och kakaosmör i vattenbad eller micro, låt svalna något. Lägg i krossade cornflakes och doppa sedan glassen i smeten och frys igen.

Hallondipp 

5. Koka upp socker, vatten och citron, låt svalna något. Häll i hallon och hackad citronverbena och mosa i kastrullen. Servera i liten skål som man kan dippa glassen i.

Alexander Donka