Bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh och hemmamixaren Örjan Westerlund vann tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2019

Bartendern Aron Larsson Firouzbakhshs GT ”Pink on Pink”

För femte året i rad arrangerar Schweppes tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic. Hemmamixare och professionella bartenders tävlar i konsten att kittla smaklökarna med en GT. Förstaplatserna gick till bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh och hemmamixaren Örjan Westerlund, som charmade juryn genom att bjuda på såväl tradition som kreativitet. 

Finalisterna i Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic antog utmaningen att låta både nya och traditionella smaker gifta sig i en innovativ GT, med recept som trots stort mått av kreativ höjd fortfarande skulle vara trogna originalet. Tävlingen, vars femte upplaga avgjordes den 1 September, genomförs i syfte att hylla såväl skickliga bartenders som entusiastiska hemmamixare. 

Årets finalister imponerade stort på juryn med läskande smaker och frestande garnityr. Allra bäst gick det för bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh som kammade hem vinsten i bartenderkategorin med sin ”Pink on Pink”, och hemmamixaren Örjan Westerlund som segrade i kategorin hemmamixare med sin GT-version ”Last night in Sweden”. 

– Att jag vann känns överväldigande, men såklart väldigt kul! Jag brukar alltid komma tvåa men idag var det min tur, säger Aron Larsson Firouzbakhsh, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för professionella bartenders 2019. 

– Det var verkligen oväntat, roligt att juryn var djärv och valde mitt bidrag som gick utanför boxen, toppad med IPA. Jag är också glad över att vinsten kom så lägligt, jag har ju just skrivit klart min bok om gin, säger Örjan Westerlund, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för hemmamixare 2019. 

Juryn bestod av mixologen och Schweppesambassadören Douglas Anasagasti, Omakas bryggmästare Hedda Spendrup och Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht. Konferencier för tävlingen var Jakob Sundin, medgrundare till den prestigefulla utmärkelsen Bartenders’ Choice Awards som årligen prisar exceptionella prestationer inom den nordiska drinkindustrin. 

Så här löd juryns vinnarmotiveringar: 

Juryn om bartendern Aron Larsson Firouzbakhshs bidrag ”Pink on Pink”: 

”Vinnarens GT bjöd oss i juryn på elegans, både tekniskt och smakmässigt. Hantverket i drinken, den perfekta balansen mellan sälta och sötma gjorde denna GT till en omedelbar favorit. Känslan som hänger kvar när glaset är urdrucket och endast den fina eftersmaken hänger kvar är att vi i juryn har att göra med en riktig succé.” 

Juryn om hemmamixaren Örjan Westerlunds bidrag ”Last night in Sweden”: 

”Vinnarens GT lyckas med det omöjliga, att vara lika delar uppenbar som utmanande. Att kombinera något som på förhand kan ses som omaka ingredienser var ett modigt drag som resulterade i en smakmässig fullträff. Denna GT lyckas på ett kaxigt sätt flirta med de klassiska GT smakerna, men får med hjälp av ett överraskningsmoment till en riktigt cool twist.”

Här är tipsen från Aron Larsson Firouzbakhsh på hur du blandar en oemotståndlig GT: 

1. Googla din gin innan du sätter igång med din GT. Det tar mindre än en minut och det som du söker efter är ginens produktsida. Väl där håller du utkik efter är ginens smaker, som brukar kallas för ”botanicals”. 

2. Matcha din gin med rätt tonic och smak. Idag finns flertalet spännande smaker på tonics, inte bara på barerna utan även i din mataffär. Utefter vilka ”botanicals” din gin visade sig ha, är det nu dags för dig att hitta en tonic som kan följa upp dessa. Om det är så att just din gins ”botanicals” inte finns i en anpassad tonicsmak, så tänk istället färgkombinationer. Ja, det är faktiskt så att ingredienser med liknande färger oftast brukar passa bra ihop! 

3. Använd mycket is. Is kyler is. Har du en iskub så smälter den garanterat snabbare än 15 stycken isbitar. Fyll därför hela glaset med is. Bonuspoäng till dig som fryser egen is i större format då den smälter långsammare och gör din GT mindre utspädd. 

Här är de vinnande recepten i Sveriges bästa Gin & Tonic 2019! 

Bartendern Aron Larsson Firouzbakhshs GT ”Pink on Pink” 

Ingredienser: 5 ml picklad rabarberlag 50 ml Stockholms Bränneri Pink Gin Schweppes Premium Mixers Tonic & Pink Pepper Picklad rabarber Fläderspray 

Glas: Klotglas med fot 

Recept: Picklad rabarber och rabarberlag 1 dl ättiksprit (12%) 2 dl strösocker 3 dl vatten Rabarber Gör en klassisk 1-2-3 lag. Koka upp ättika, vatten och socker. Rör tills sockret löser sig. Häll lagen över din rabarber. Låt kallna. 

Recept: Fläderspray En knippe färsk fläder Vodka Placera flädern i vodkan. Låt kallinfusera i två dygn. 

Tillredning: Täck insidan av glaset med en lång bit picklad rabarber. Addera sedan isen och den picklade rabarberlagen. Häll i Stockholm Bränneri Pink Gin och toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Pink Pepper. Spraya med fläderspray. 

Hemmamixaren Örjan Westerlunds GT ”Last night in Sweden”

Ingredienser: Grovt krossad is 5 cl Hernö Gin 2 cl mango & passionsfruktpuré Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus 4 cl A Ship full of IPA 1 kvist rosmarin 1 kvist citronmeliss 

Glas: Highballglas 

Recept: Mango- och passionsfruktspuré Mango Passionsfrukt Flädersaft Limejuice Ta lika delar av samtliga ingredienser och mixa ihop dessa till en slät puré. 

Tillredning: Ta rikligt med grovt krossad is i glaset. Fyll på med gin, mango & passionsfruktspuré och häll i Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus. Toppa med IPA:n och garnera med rosmarin och citronmeliss.